Вежди Рашидов прати картините на КТБ в Националния исторически музей

Вежди Рашидов прати картините на КТБ в Националния исторически музей

Колекцията от картини на КТБ ще бъде съхранявана в Националния исторически музей, съобщиха във вторник от Министерството на културата. По-рано през деня прокуратурата проведе акция в централната сграда на банката на столичния площад "Гарибалди" и иззе цялата колекция от картини на банкера Цветан Василев.

По-късно през деня видео от товаренето на картините се появи във Фейсбук.

Процедурата е в рамките на досъдебно производство срещу мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев. Той е основен обвиняем за присвояване на 206 милиона лева от КТБ. По това обвинение съдът може да му наложи конфискация на цялото имущество. Запорът на картините е по решение на Софийският градски съд (СГС) от 23 декември миналата година, съобщава сайтът "Съдебни репортажи".

Запорирани са около 300 картини от български художници. Сред тях има платна на Иван Мърквичка, Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора и други. До момента не е ясна стойността на картините, а тепърва ще им бъде направена експертна оценка. Във вторник сутринта бе съобщено, че колекцията ще се съхранява в т.нар. "български Лувър", който все още не е отворил врати, но впоследствие тази информация бе опровергана.

От Министерството на културата съобщават, че ще се окаже пълно съдействие на прокуратурата за съхраняването на картини и други художествени произведения, пазени до момента в трезора на КТБ. Ведомството уточнява, че прокуратурата е поискала картините да се съхраняват в Националната художествена галерия, но Вежди Рашидов ги е пратил в историческия музей.

Извън това комисия от Министерството на културата ще направи и исканото от прокуратурата експертно становище на творбите от трезора на КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?