Вежди Рашидов уволни директора на НХГ

Вежди Рашидов уволни директора на НХГ

Министърът на културата Вежди Рашидов е освободил от длъжност директора на Националната художествена галерия (НХГ) Борис Данаилов заради неизпълнение на служебните му задължения, съобщиха от министерството в петък.

Проверка на Министерството на културата констатирала, че Борис Данаилов "е допуснал множество нарушения в управлението на проекта за изграждане на Музей на съвременното изкуство в София".

През май Борис Данаилов обяви, че ще музеят ще бъде изграден на мястото на стария софийски арсенал зад Музея за Земята и хората в квартал "Лозенец". На това място има стара сграда, част от арсенала. Именно тя щеше да бъде преустроена по проект на архитект Бойко Кадинов.

От архитектурната гилдия и група художници възразиха остро, че е напълно неясно на какъв принцип е било определено мястото за музея и как е възложен проектът за изпълнение от архитектурната група на Бойко Кадинов.

От министерството не пожелаха да конкретизират за какви нарушения, предизвикали уволнението на Данаилов, става въпрос.

За изпълняващ длъжността директор до провеждането на конкурс е назначена Слава Иванова, главен уредник на отдел ”Съвременно българско изкуство” в НХГ.

Още през ноември от ведомството на Вежди Рашидов обявиха, че Националната художествена галерия е сключвала неизгодни договори и се е оказала бездънна яма, в която са потънали стотици хиляди левове. По информация от министерството в галерията получили веднъж 48 хиляди евро дарение за ремонта на последния етаж и в същото време поискали 140 хиляди лева от министерството за същата дейност, която реално струвала 60 хиляди.

След обвиненията обаче Данаилов се оправда, като обяви, че с дарението от 48 000 лева е оправен третият етаж на галерията, а въпросните 140 000 лева са били отпуснати от министър Стефан Данаилов и са били за генерален ремонт на покрива, който непрекъснато течал.

Борис Данаилов твърдеше още, че парите, отпуснати от министъра, изобщо не са влизали в галерията, а директно са отишли по сметката на фирмата, извършила ремонта, която е известна с редицата апетитни поръчки, получени по линия на Министерството на културата.

Дори Борис Данаилов призна, че ремонтът е струвал около 60 хиляди лева, но заяви, че не знае къде и при кого е отишла разликата.

Комисията по досиетата огласи преди време принадлежността на Борис Данаилов към структурите на бившата Държавна сигурност в качеството му на зам.-министър на културата.  

Споделяне

Още от България