Входът с пръстов отпечатък в болницата отпада

Около това се обединиха каса, болници и пациенти, но ще изчакат окончателното решение на съда

Входът с пръстов отпечатък в болницата отпада

Всички страни, засегнати от въвеждането на пръстовия отпечатък като вход за болницата, са се обединили около становището, че този механизъм не носи икономическа изгода и трябва да отпадне, но все пак ще се изчака окончателното решение на съда, което трябва да бъде взето на 16 март. Това стана в петък на среща на здравния министър Илко Семерджиев с представители на Здравната каса, Министерския съвет, Националното сдружение на частните болници, Център за защита правата в здравеопазването и федерация "Български пациентски форум".

Пръстовият идентификатор бе въведен от предишния здравен министър Петър Москов с цел ограничаване на измамите с приетите в здравните заведения пациенти. Той отчете намаляване на разходите за хоспитализации, но системата бе оспорена от наследника му Илко Семерджиев, който смята да въведе електронна здравна карта за постъпване в болница.

Тази система за достъп до лечение бе оспорена и през ноември 2-16 г. тричленен състав на Върховния административен съд обяви разпоредбата на Москов за въвеждането ѝ за нещожна. Петчленен състав обаче я възстанови в началото на този месец до окончателно произнасяне по казуса.

Семерджиев отново повтори тезата си, че въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и тя трябва да бъде заменена с електронна здравна карта.

Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември миналата година е нулев, каза пред журналисти управителят на НЗОК Глинка Комитов. Няма отрицателен ефект, но не са намалели хоспитализациите, допълни той, но призна, че срокът от въвеждането на идентификатора досега е малък и трябва да се изчака поне 6 месеца, за да се оцени адекватно ефектът.

Комитов разказа още, че в 12 на сто от случаите на регистрация с пръстов идентификатор се налага повторен отпечатък, тъй като онкоболните например имат нарушен рисунък на пръстите си заради химиотерапията, на която са подложени. Придружителите на деца не винаги са едни и същи и се налага пререгистрация в системата, посочи още той.

Становището на НЗОК за отмяна или не на идентификатора е да се изчака решението на съда, допълни Комитов.

Представителите на пациентските организации, на Центъра за защита на правата в здравеопазването, на Сдружението на частните болници също изразиха мнение, че трябва да се изчака окончателното решение на съда.

Всички обаче смятат, че няма икономическа полза от въвеждането на идентификатора. Според пациентските организации Министерският съвет може веднага да отмени наредбата, регламентираща въвеждането на идентификатора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?