Вигенин: България ще даде всичко от себе си за ”Южен поток”

Кристиян Вигенин в Народното събрание, сн. БГНЕС

България ще направи всичко зависещо от нея, за да бъде реализиран "Южен поток", каза външният министър Кристиан Вигенин в интервю за руската информационна агенция ИТАР-ТАСС.

Той допълва, че по въпроса за газопровода в България цари единомислие не само между органите на властта, но и между опозицията и управляващите.

"Независимо от нашето желание да помогнем да Украйна да се стабилизира, виждаме, че ситуацията там в достатъчно дългосрочна перспектива едва ли ще бъде спокойна. България и цяла редица други държави членки на ЕС не бива да бъдат заложници на тази нестабилност - политическа, икономическа, финансова. Затова ние на първо място поставяме интересите на европейските граждани, в това число и българските, и ще направим всичко, което зависи от нас, "Южен поток" да бъде реализиран”, казва Вигенин.

Преди седмица Европейският парламент прие резолюция за спиране на проекта ”Южен поток” и призова да бъдат потърсени други източници на газ за Европа. Вигенин обаче показа, че отдава голямо значение на този акт и обясни, че резолюцията е плод на емоциите на евродепутатите. На този фон българският парламент гласува промени в своето законодателство, които ще ускорят строежа на тръбата, заобикаляйки европейските правила.

”Вярно е, че голям проблем за България и някои други страни членки на ЕС се явява фактът, че почти 100 процента от газа, който използваме, идва от Русия, затова за нас е важно да осигурим и други източници на доставка на газ. "Южен поток" обаче има друго предимство - той не сменя източника на доставката, но осигурява алтернативно трасе", казва Вигенин.

Той допълни, че за България е важно руският газ да постъпва извън зависимостта от транзитни страни. ”От тази гледна точка ценността на проекта за България е много голяма и затова ще направим всичко по силите си проектът да се реализира", казва той.

Споделяне

Още по темата

Още от България