"Газпром": Строежът на ”Южен поток” в България започва лятото

"Газпром": Строежът на ”Южен поток” в България започва лятото

Основното строителство на сухопътния участък на ”Южен поток” в България и Сърбия ще започне това лято, като още през май започва поставяне на тръбите. Това заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер в съобщение, публикувано в сайта на компанията.

В България скоро ще бъде подписан договор за доставка на оборудване и материали, строително-монтажни работи, обучение на персонал и пускане в експлоатация на участъка от газопровода, се посочва още в съобщението след заседание на ръководството на "Газпром".

"Днес само "Южен поток" може да даде на Европа реални допълнителни гаранции за енергийна сигурност", заяви Алексей Милер.

Според него през есента се предвижда да бъде даден стартът на полагането в морския участък. Първият газ по тръбопровода ще бъде доставен в края на 2015 година.

Европейската комисия обяви в петък, че очаква България да обезпечи не само функционирането на газопровода "Южен поток" в съответствие с европейското законодателство, но да го спазва и при развитието и реализацията на проекта. 

Еврокомисията е обезпокоена от това, че предложените поправки в Закона за енергетиката, които разделят "Южен поток" на отделни части, обособявайки т.нар. "морски газопровод", не съответстват на правилата на европейския вътрешен енергиен пазар.

Предвидените данъчни преференции за "Газпром" в споразумението между "Българския енергиен холдинг" и "Газпром" за строежа на газопровода също нарушават европейското законодателство. Друг проблем е предоставянето на "Газпром" правото да определя таксите за ползването на тръбопровода.

Освен това ЕК има принципни притеснения относно междуправителствените споразумения на България и останалите европейските страни, през които е планирано да мине газопровода, и Русия.

Ако "Южен поток" бъде изграден в нарушение на европейските закони, включително и по отношение на обществените поръчки по проекта, или ако бъде експлоатиран в нарушение на европейските правила, ЕК заяви, че ще предприеме необходимите стъпки, за да осигури прилагането на законодателството на ЕС.

През март, след задълбочаването на кризата в Украйна и анексирането на Крим от Русия, ЕК обяви, че замразява преговорите с Москва за "Южен поток". Преди десетина Европарламентът гласува с огромно мнозинство резолюция за спиране на проекта. Въпреки това българското правителство продължава да твърди, че строителството на наша територия ще започне още тази година, а според шефа на "Южен поток България" Игор Елкин, това ще стане през май или юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България