Вигенин иска кабинетът "Орешарски" да определи българския еврокомисар

Външният министър подгрява за по-невзрачен ресор, Кристалина Георгиева нямала шансове

Кристиан Вигенин. Сн. БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин обяви за "напълно адекватно" правителството на Пламен Орешарски да предложи българския еврокомисар.

"Аргументите, че този кабинет скоро си отива, важат със същата сила за едно техническо правителство, назначено от президента, което ще управлява между два или три месеца", каза Вигенин.

Кабинетът "Орешарски" се очаква да подаде оставка следващата седмица, а сред партиите все още няма съгласие кой да бъде номиниран. В БСП се обсъжда кандидатурата на Вигенин, но все още има неизвестни за позицията на премиера и другата партия, която подкрепя правителството - ДПС. В сряда Орешарски издигна Кристалина Георгиева от името на България за шеф на европейската дипломация, въпреки че само няколко часа по-рано лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че не очаква да има българска номинация, тъй като партиите не се били разбрали още.

Вигенин коментира, че "не може да се каже, че има противоречия между изразената от премиера позиция за кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по външните работи на ЕС и тази на БСП".

"След заседанието от онзи ден обаче според мен вече е напълно ясно, че Кристалина Георгиева няма шанс да получи този пост - във връзка с преговорите между политическите сили на европейско равнище той ще бъде за социалистите. Затова, вместо да подвеждаме оттук нататък българските граждани с поддържането на подобна надежда, мисля, че е време политическите сили заедно с премиера да седнат, да обсъдят внимателно какво е най-доброто за България решение оттук нататък", коментира Вигенин.

В сряда лидерите на ЕС не успяха да изберат следващия външнополитически представител на Съюза и следващия председател на Европейския съвет, като преговорите продължават. Смята се обаче, че постът е в полето на социалистите. Според бъдещия председател Жан – Клод Юнкер е препоръчително страните членки да издигнат кандидати до края на юли.

Към момента няма яснота на какво портфолио може да се надява България, но Вигенин "подготвя почвата", че то може и да не е от най-влиятелните.

Вигенин потвърди, че името му е едно от тези, които се обсъждат в рамките на БСП, но подчерта, че решението по този въпрос е на правителството и в голяма степен на премиера.

"Каквото и да е решението, е хубаво да има един разговор не само кой точно да бъде представителят на България, а и кой е реалистичният и полезният за България ресор", каза Вигенин пред журналисти в Кутаиси, Грузия.

Според него понякога ресори, които изглеждат престижни, какъвто е на върховния представител по външната политика, всъщност дават твърде ограничени възможности за държавата, от която е излъчен този представител.

Понякога ресори, които изглеждат не чак толкова важни, могат да се окажат по-съществени за страна като България, коментира Вигенин, цитиран от БТА.

Не искам да предпоставям дискусията, но трябва да подходим разумно, без емоции, посочи той.

Кристиан Вигенин е на посещение в Грузия, за да присъства на ратификацията на Споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС.

Споделяне

Още от България