Вигенин призова властите в Египет към "сдържаност" спрямо протестите

Кристиян Вигенин. БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин призова властите в Египет да проявяват необходимата сдържаност към протестите, като не допускат прояви на насилие, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В петък Вигенин се срещна с посланика на Египет в България Манал Йехия ел Шинауи.

"Силно сме обезпокоени от развитието на обстановката в Египет и смятаме, че градивният политически диалог няма алтернатива за постигането на мир и стабилност", заявил министърът на външните работи Кристиан Вигенин на срещата.

"Искрено съжаляваме за многобройните жертви при последните демонстрации и призоваваме всички обществени и политически сили към благоразумие, въздържаност и отговорност пред бъдещето на страната", добавил Вигенин.

От своя страна, посланик Манал Йехия ел Шинауи е посочила, че гарантирането на сигурността е основна задача на египетските власти. Като първа стъпка към възстановяване на демократичния политически процес тя е определила спирането на насилието от страна на поддръжниците на бившия президент Морси.

"Въпреки, че е трудно, към момента, да бъде определено кой е виновен за ескалацията на напрежението, временното правителство и силите за сигурност са тези, които са отговорни за мирното овладяване на ситуацията. Необходими са срочни мерки, насочени към предотвратяване на нови сблъсъци и максимално ограничаване на опасността от начало на гражданска война", казал Вигенин.

Министърът е изразил надежда за скорошното възстановяване на стабилността в страната, както и готовност да съдейства за формирането на обща позиция на външните министри на ЕС в подкрепа на възстановяването на демократичния процес.

"Оставаме отворени за диалог относно бъдещите мерки за разрешаване на кризата в Египет", посочил Вигенин.

Споделяне

Още от България