Вигенин: Ранното изваждане на кандидат за еврокомисар има плюсове и минуси

Външният министър Крисиан Вигенин.

Сега е рано, но мисля, че няма да бъде лоша идея кандидатът за комисар от България да бъде ясен още в рамките на предизборната кампания за Европейския парламент, каза външният министър Кристиан Вигенин в неделя пред БНР.

По думите му, кандидатурата трябва да бъде широко обсъдена, за да не се стигне до повторение на случая с Румяна Желева, която бе първата номинация на кабинета на ГЕРБ, след скандал в Европарламента бе оттеглена и заменена с Кристалина Георгиева.


Изборите за Европейски парламент са през май догодина. На фона на продължаващите антиправителствени протести и недоверието към сегашните управляващи, включително от страна на ЕС, предсрочни избори най-вероятно ще има и е възможно да съвпаднат с европейските.

"Разбира се, правителството е това, което предлага кандидата за комисар, но би могло в името на това самата кампания да бъде по-интересна, различните политически сили да лансират свои предложения. Не е задължително кандидатът за комисар да бъде непременно свързан с политическата сила, която ръководи в момента правителството или пък която има решаваща дума за това правителство да работи. В случая сме в една малко по-особена ситуация", коментира Вигенин.

На реплика на водещата, че не се знае кой ще управлява догодина, външният министър уточни, че "има предвид друго - че правителството все пак не е едно политическо коалиционно правителство, а е правителство, подкрепено от две парламентарни групи в Народното събрание".

Официално кабинетът "Орешарски" е подкрепян от БСП и ДПС, но те не биха могле да проведат дори едно заседание на парламента, ако нямат гласовете на "Атака".

Според външния министър Вигенин "би било интересно предварително да се знае кой е кандидатът, за да може все пак и в рамките на самата кампания, а може би и преди това да започне да се дискутира какви са неговите качества, малко по-отрано да се мисли какъв е
ресорът все пак, който България иска да получи".

Той допълни, че понякога ранното изваждане на кандидата има плюсове, но може да има и минуси - "ако съответният кандидат има, така, професионални знания и подготовка в една сфера, а се окаже, че все пак в рамките на създаването на Европейската комисия такъв тип
кандидат не е желан или не е очакван от председателя, бъдещия председател на Европейската комисия, може да се наложи смяна на кандидатурата".

"Но това пък ни дава възможност, ако имаме повече от един потенциален кандидат, да бъдем гъвкави в това къде, какви са интересите на България и да бъдем готови с различни
кандидатури".

Споделяне

Още от България