Виновните за срутила се сграда в София осъдени само на глоба

Софийският градски съд (СГС) призна за виновни шестима от девет подсъдими по делото за срутената сграда на бул. "България" в София. Георги Данов, проектант на сградата, Тенко Янев и Атанас Вълков от фирмата "Евробилд", полагала бетона, Емил Славков, консултант, Георги Найденов, управител на фирмата изпълнител, и Даниел Капсъзов, управител на бетонов център, трябва да платят глоба. Всеки от тях ще даде по 3000 лева за причиняването на смъртта на 22-годишния работник Стоян Кандилев от гр. Баня.

Той загина на 24 декември 2004 г. при строителните работи на сградата. Шестимата трябва да изплатят по 3000 лева и за причиняването на средни телесни повреди на работниците Антон Илиев, Радослав Йовков и Калин Луков.

Атанас Вълков бе глобен и с 1000 лева за това, че е изложил на риск работещите на строежа.

Шестимата ще трябва да изплатят и по 600 лева обезщетение на тримата пострадали при инцидента.

СГС призна за невинни консултантът Георги Хранов, Георги Бабанов, технически ръководител на строежа и Валентин Христов, технически контрольор на обекта. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок в Софийския апелативен съд.

Бащата на загиналото момче коментира след произнасянето на присъдата, че животът на сина му е оценен на няколко хиляди лева. Той заяви още, че няма да обжалва присъдата, защото не вярва на правосъдието.

Споделяне

Още от България

Да подаде ли оставка здравният министър, както искат ресторантьорите?