Виновните за срутила се сграда в София осъдени само на глоба

Софийският градски съд (СГС) призна за виновни шестима от девет подсъдими по делото за срутената сграда на бул. "България" в София. Георги Данов, проектант на сградата, Тенко Янев и Атанас Вълков от фирмата "Евробилд", полагала бетона, Емил Славков, консултант, Георги Найденов, управител на фирмата изпълнител, и Даниел Капсъзов, управител на бетонов център, трябва да платят глоба. Всеки от тях ще даде по 3000 лева за причиняването на смъртта на 22-годишния работник Стоян Кандилев от гр. Баня.

Той загина на 24 декември 2004 г. при строителните работи на сградата. Шестимата трябва да изплатят по 3000 лева и за причиняването на средни телесни повреди на работниците Антон Илиев, Радослав Йовков и Калин Луков.

Атанас Вълков бе глобен и с 1000 лева за това, че е изложил на риск работещите на строежа.

Шестимата ще трябва да изплатят и по 600 лева обезщетение на тримата пострадали при инцидента.

СГС призна за невинни консултантът Георги Хранов, Георги Бабанов, технически ръководител на строежа и Валентин Христов, технически контрольор на обекта. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок в Софийския апелативен съд.

Бащата на загиналото момче коментира след произнасянето на присъдата, че животът на сина му е оценен на няколко хиляди лева. Той заяви още, че няма да обжалва присъдата, защото не вярва на правосъдието.

Споделяне

Още от България