Виртуална акция "боядиса" Паметника на Съветската армия за 9 май

Виртуална акция "боядиса" Паметника на Съветската армия за 9 май

Паметникът на Съветската армия за пореден път стана обект на политически послания, като този път бронзовите фигури на руските войници осъмнаха с боядисани в червено ръце, като имитация на кръв.

Поводът очевидно е честваният с военен парад в Москва Ден на победата над фашизма на 9 май. За разлика от предишните акции, този път обаче "боядисването" бе само виртуално - снимките на фигурите на съвестките войници просто бяха обработени на компютър.

Това става ясно от публикуваните от Иво Мирчев кадри във Фейсбук групата "Паметник на Съветската армия", придружени от следното пояснение: "Да напомня, че червените другари организираха патрули, да бдят около паметника, сакън да не го боядисат пак. Ето и посланието на боядисалите паметника: "Не може да се опази нищо от истината. Дори и паметника, въпреки патрулите – официални и доброволни, осъмна с истината. Окупаторка, а не спасителка е Съветската армия за България. А ръцете на окупаторите са изцапани с кръв. Буквално и преносно".

Както е известно младежкият клуб "Червена сила" обяви преди два дни, че ще организира граждански патрули, които да дават доброволни нощни наряди около паметника в навечерието на 9 май, за да го опазят от "поругаване".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?