Вишеградската четворка планира съвместна "атака" към 315-милиардния фонд "Юнкер"

Вишеградската четворка планира съвместна "атака" към 315-милиардния фонд "Юнкер"

Страните от Централна Европа планират да обединят усилията си и да "атакуват" заедно новия инвестиционен фонд на Европейския съюз, за да развият енергийната си инфраструктура, докато регионът се опитва да оказва все по-голямо политическо влияние в Брюксел, пише "Файненшъл таймс".

Т.нар. Вишеградска четворка, в която участват Полша, Унгария, Чехия и Словакия, досега функционира основно като платформа за политически дискусии и форум за културен обмен.

През октомври обаче, на преговорите за глобалното затопляне, четворката поиска и успя да получи по-големи отстъпки за въглищната си индустрия и финансиране от ЕС за модернизацията на електроцентрали.

Дипломати и политици от страните в групата заявиха, че се надяват да се възползват от този успех като трамплин, за да се преборят за непропорционално голям дял от фонда, чийто общ размер е 315 млрд евро. Целта е със средства от фонда да бъде финансирана нова енергийна инфраструктура, идеята за която е на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, в условията на нарастващо безпокойство за зависимостта им от руски газ.

Планът на Юнкер предвижда 21 млрд. евро от бюджета на ЕС и от Европейската инвестиционна банка в качеството на гарант, да бъдат използвани за привличането на частно финансиране за инвестиции в инфраструктурни проекти.

Планът, целящ а рестартира отслабващата европейска икономика, предизвика критики от някои среди, че силно зависи от кредитиране и няма ясни приоритети.

В "списъка на покупките" на Вишеградската четворка има терминал за втечнен газ и инфраструктура за неговото преобразуване; трансгранични газопроводи, хранилища и свързващи електропроводи. Всичко това ще позволи на страните от групата по-лесен енергиен обмен и ще ги направи по-малко уязвими при евентуално прекъсване на доставките.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа