Висш френски съд нареди да се подобрят условията за мигрантите в Кале

Висш френски съд нареди да се подобрят условията за мигрантите в Кале

Висшият френски административен съд - Държавният съвет, нареди на правителството и на местните власти на Кале да осигурят питейна вода и санитарни възли на стотиците намиращи се там мигранти, предаде Франс прес.

"Мигрантите са в състояние на изтощение и нищета, нямат достъп до питейна вода, душове и тоалетни и поради това не могат да се измият и да перат дрехите си. В резултат страдат от краста или импетиго, от различни здравословни нарушения, свързани с лоша хигиена, от възпалени рани и тежки психически травми", заявява Държавният съвет.

На 26 юни административният съд в северния град Лил отхвърли създаването на нов приемен център за мигранти в Кале, но нареди да се вземат мерки да им се помага на място.

Съдът също така нареди на областния управител да организира за желаещите мигранти транспорт до приемни центрове във Франция, в които има свободни места.

Вътрешното министерство и кметството на Кале обжалваха това решение, защото се опасяват от повторно възникване на незаконни мигрантски лагери като бившия бидонвил в Кале, станал известен като "Джунглата", който бе разрушен миналата есен. Обжалванията им обаче бяха отхвърлени от Държавния съвет.

В Кале в момента има между 400 и 700 мигранти.

Споделяне

Още от Европа