Висш прокурор заподозря компромат зад ареста си

Компромат, зад който стоят обвинители от Варна, заподозря във вторник прокурорът от Върховната касационна прокуратура Боян Тошев, който е в ареста по обвинение в корупция. Според него делото му било съшито с бели конци и било провокирано от работата му като шеф на инспектората, проверяващ дейността на прокурорите.

Тошев бе задържан преди Великден заедно с варненския прокурор Георги Манасиев и бизнесмена Владислав Марчев при специализирана акция, в момент, в който Тошев вземал пари, за да съдейства на Манасиев да вземе поста районен прокурор на Варна. Марчев се счита от обвинението за посредника при осъществяването на нерегламентирания контакт.

Междувременно Софийският апелативен съд (САС) отложи разглеждането на мярката за неотклонение “задържане под стража”, който градският съд наложи на тримата. Те ще останат в килиите най-малко до 19 април, когато е насрочено следващото заседание на САС. Делото бе отложено заради представяне на нови доказателства от страна на прокуратурата.

Във вторник бе обявено, че са разпитани двама анонимни свидетели по казуса с прокурорската корупция. Обвинението декларира, че е внесло нови писмени доказателства срещу двамата прокурори и бизнесмена.

Велчев е подведен

“В момента Борис Велчев се опитва да направи сериозна реформа в прокуратурата, а работата на инспектората, в който работя е точно тази - да проверява прокуратури с лоши резултати”, обясни Тошев преди съдебното заседание.

Той заяви, че има много доклади, които е предавал на главния и на заместник-главния прокурор - “три ревизии и проверки съм правил във Варненската районна прокуратура”. Магистратът обясни, че не е говорил с Борис Велчев, който според него бил подведен.

Той отрече да е взимал подкуп и обясни, че срещата му с Манасиев, на която двамата бяха задържани, е “съвсем нормална човешка”. “Утре съм поканен във Висшия съдебен съвет, където ще кажа същото, каквото казах тук”, каза Тошев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?