Висш служител на Шеварднадзе призова изборите да бъдат повторени

Влиятелният секретар на Съвета за сигурност към президента на Грузия призна днес, че на парламентарните избори в страната на 2 ноември е имало измами, и заяви, че изборите трябва да бъдат повторени, предадоха осведомителните агенции.

Според Тедо Джапаридзе, който отговаря за полицията и силите за сигурност, на тези избори е имало големи грешки и нарушения в процедурата по гласуването и в преброяването на гласовете. Той отбеляза, че нарушения са били извършвани от всички политически сили.

Преди това Съединените щати заявиха, че на парламентарните избори в Грузия, които предизвикаха мащабни протести от страна на опозицията, е имало масови фалшификации и официалните резултати не отговарят на волята на народа, предаде Ройтерс.

Международните наблюдатели на изборите заявиха непосредствено след тяхното приключване, че са били свидетели на "впечатляващи" нарушения.

Според говорителя на Държавния департамент Адам Ерели Вашингтон е дълбоко разочарован от грузинското ръководство и обмисля следващите си стъпки.

Официалното обявяване на изборните резултати са забави две седмици, в които опозиционните сили не спряха протеста си срещу президента Едуард Шеварднадзе, чийто политически блок бе обявен вчера за победител.

Опозицията обаче заяви, че не признава резултатите и няма да участва в работата на новия парламент. Опозиционните сили настояват гласуването да бъде обявено за невалидно и да се свикат нови избори.

По думите на Ерели, данните от "екзит-полове" на авторитетни независими организации се различават значително от резултатите, обявени от избирателната комисия. Тези противоречия по наше мнение свидетелстват за масови манипулации при преброяването на гласовете, подчерта говорителят.

Секретарят на Съвета по сигурността в Грузия не уточни кога трябва да бъдат повторните парламентарни избори, като отбеляза, че избраният на 2 ноември парламент все пак трябва да се събере за кратко.

Депутатите от опозиционния блок Бурджанадзе - демократи обявиха, че не се отказват не се отказват от депутатското звание, но няма да участват в работата на новия парламент, заяви бившият председател на грузинския парламент Зураб Жвания - един от лидерите на блока, пред ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Опозиционните депутати ще преминат предвидените от закона процедури за оформяне на депутатските документи, за да не може друг да заеме местата им, но няма да получават заплата и да ползват привилегиите, уточни той и отново заяви, че изборите са фалшифицирани и трябва да бъдат признати за невалидни и да се организират нови.

Участниците в мирния поход на опозицията, който потегли вчера от западна Грузия към Тбилиси, за да поиска оставката на президента Едуард Шеварднадзе, пренощуваха в Кутаиси, на 250 км от столицата, и се очаква да пристигнат в столицата Тбилиси довечера. В похода, оглавен от Михаил Саакашвили, лидер на другия опозиционен блок - Националното движение, участват около 3 000 души.

В столицата пред сградата на парламента продължава започналият на 18 ноември контрамитинг на привържениците на партията "Възраждане", поддържаща президента. Те заявиха, че няма да се разотидат, докато не започне сесията на парламента, насрочена за събота следобед в 14.00 ч. бълг. време. Броят им бе около 500 рано тази сутрин, предаде Ройтерс, но се очаква да нарасне с пристигането на подкрелпления от областта Аджария, където е губернатор водачът на партията Аслан Абашидзе.

Резиденцията на Шеварднадзе е обградена от плътни полицейски кордони и съседните улици са барикадирани с автобуси.

Споделяне

Още от Свят