Висшите магистрати се почерпиха с по две заплати за Коледа

Всеки от 25-те члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще получи по две заплати като коледни премии. Обосновката на премиите, които кадровиците си гласуваха в четвъртък, е "за цялостен принос" към съдебната система през изминалата година. Предложението за "коледните" бе на главният инспектор Ана Караиванова.

"За" решението гласуваха 19 члена на съвета, двама се въздържаха – Галина Захарова и Пламен Стоилов. Членовете на ВСС получават, колкото съдиите от върховните съдилища, или средно по около 2600 лева месечно.

Първоначалната идея бе за добра работа да бъдат наградени само главният секретар на ВСС Славка Каменова, главният съдебен инспектор Ана Караиванова и шефът на Националния институт на правосъдието Пенчо Пенев.

Според Ана Караиванова обаче "ВСС не трябва да остане като виновник". "Постигнахме много, вашите заключителни актове доведоха до подобряване на съдебната система", мотивира тя предложението си.

Караиванова беше подкрепена от председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев. "Не съм бил щедър на похвали към ВСС тази година, но не мога да подкрепя дискриминационна политика - за всички да има, а за членовете на съвета не. Опитваме се да правим максималното според сбърканите правила. Излиза, че вие не оценявате положително вашата работа", каза Пенчев. Колегите му отвърнаха, че това е от скромност.

ВСС вече гласува за 24 милиона лева излишък в бюджета за съдебната власт да бъдат раздадени като премии на за работещите в нея.

Близък на Галевите за малко не стана зам.-началник в прокуратура

Извън гласуването на премиите, ВСС се занима и с назначения. Висшите магистрати поправиха в крачка решението си за избор на заместник-окръжен прокурор на Кюстендил. За такъв първоначално бе избран Йордан Йорданов. Главният прокурор Борис Велчев обаче каза, че е станала принципна грешка при първото гласуване, тъй като Йордан Йорданов имал връзка с подсъдим по знаково дело в Кюстендилския окръжен съд. По неофициална информация Йорданов бил кръстник на дете на Пламен Галев.

ВСС реши да прегласува решението си и избра друг от кандидатите за заместник-окръжен прокурор на Кюстендил - Ангел Байрактарски.

Галина Солакова пък бе избрана за зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС).

От длъжност зам.-председател на Софийския районен съд бе отстранен Николай Маджаров. Той бе организатор на чалга клуба "Мале-мале" в сградата, където е брачното отделение на районния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?