Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се самоизолира

Екатерина Захариева

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се самоизолира, след като заместник-министър Петко Дойков даде позитивен резултат за Covid-19 с бърз тест в рамките на рутинно изследване на ръководния състав на МВнР, съобщиха от пресцентъра на министерството в сряда.

Очаква се и резултатът от PCR-теста на Дойков.

Захариева няма оплаквания и е в добро общо състояние, като продължава да изпълнява служебните си задължения. Въпреки че резултат от бърз тест не е основание за карантиниране, вицепремиерът незабавно се самоизолира, докато резултатите на заместник-министър Дойков не бъдат потвърдени и с PCR-тест.

Екип на СРЗИ веднага е тествал министър Захариева с бърз тест, като резултатът ѝ е отрицателен. Очаква се и резултатът от нейния PCR-тест в края на работния ден днес.

Тъй като Петко Дойков участва в делегацията на вицепремиера Захариева в Берлин за тристранната среща в Берлин в понеделник с Република Северна Македония и Федерална Република Германия, МВнР по дипломатически път е уведомило незабавно делегациите на другите две държави.

Под карантина са поставени още членовете на цялата българска делегация, която бе в Берлин.

МВнР уточнява, че вицепремиерът Захариева и членовете на нейната делегация, както и екипажът на специалния самолет, са били тествани чрез PCR-тест преди заминаването и резултатите на всички са били негативни. Днес целият екип на министъра ще бъде тестван още веднъж с бързи и с PCR тестове.

Споделяне

Още от Коронавирус