Вицепремиерът Златева: Служебният кабинет не е готов да излъчи еврокомисар

Вицепремиерът Златева: Служебният кабинет не е готов да излъчи еврокомисар

Служебното правителство няма готовност да излъчи български еврокомисари въпросът не е бил обсъждан от кабинета. Това стана ясно от думите на служебния вицепремиер Деница Златева пред "България он еър".

Миналата седмицапремиерът Огнян Герджиков заяви, че според него трябва да се побърза с номинацията на България, за да се изпада страната в трудна ситуация малко преди да поеме председателството на Съвета на ЕС.

"На този етап служебното правителство не е обсъждало и няма възможност да номинира български еврокомисар. Получихме и разбиране от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Никой не печели от това да нямаме еврокомисар в състава на еврокомисията", коментира Деница Златева.

По думите ѝ в ситуацията на предизборна кампания и голяма поляризация е трудно да се намери консенсусна фигура, която да бъде подкрепена от всички партии.

Все пак личното ѝ мнение било, че номинация ще има в края на април или началото на май.

България е без еврокомисар след като зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджета Кристалина Георгиева напусна в края на миналата година и зае висш пост в Световната банка. Няма друга държава в ЕС, която толкова дълго време да е оставала без свой еврокомисар.

Първоначално Жан-Клод Юнкер призоваваше да се побърза с номинацията, но последно пред президента Румен Радев каза, държи единствено да бъде жена, по думите на държавния ни глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?