Вицепрезидентът: Кражбата на история е оскърбление на паметта на героите

Вицепрезидентът: Кражбата на история е оскърбление на паметта на героите

"Всякакви опити за кражба, за подмяна на история, за делението на героите на чужди и свои е оскърбление на тяхната памет и много тежка присъда за дръзналите да го правят. България няма да го допусне, ще пази чиста и свята своята история. Няма да приемем езика на омразата и твърдата ни позиция вече се чува и в Европа". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред паметника на Гоце Делчев в село Попови ливади

В събота беше отбелязана 118-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Вицепрезидентът коментира приетата от парламента на Република Северна Македония резолюцияза създаване на червени линии при преговорите с България. По думите ѝ резолюцията няма да помогне в процеса на изясняване на позициите между двете страни, при това в момент, в който диалогът между София и Скопие започна да се развива.

"Пътят не е в самоцелното противопоставяне, а в диалога и реалното решаване на споровете. Длъжни сме пред своите деца и тяхното бъдеще", посочи вицепрезидентът.

Тя даде за пример успешното трансгранично партньорство между община Гоце Делчев и Гърция и Република Северна Македония. Един от настоящите проекти е свързан с ученическия лагер в село Попови ливади.

По-късно вицепрезидентът присъства на традиционния събор на Попови ливади, организиран от община Гоце Делчев.

Споделяне

Още от България