"Виждането на Тръмп за Близкия изток би имало смисъл, ако никой не живееше там"

"Виждането на Тръмп за Близкия изток би имало смисъл, ако никой не живееше там"

Доналд Тръмп повтори обичайните си заявления в реч за националната сигурност. Той се изтъкна като силен и безкомпромисен кандидат за президент на САЩ, похвали яснотата на своята визия за проблемите, които измъчват Близкия изток и застрашават Америка, и отново наблегна на заплахата от "радикалния ислям", пише в коментарна статия в. "Вашингтон пост". "Виждането на Тръмп за Близкия изток би имало смисъл, ако никой не живееше там", обобщава изданието.

Тръмп обеща "щателни проверки" на потенциалните мюсюлмански имигранти, идващи в САЩ - каквото и да значи това. Посочи няколко "умерени" мюсюлмански съюзници, които би подкрепил - става въпрос за държави, които и без това са твърдо в орбитата на Вашингтон.

После представи следното болкоуспокояващо политическо предложение: "Нашият нов подход, който би трябвало да се споделя и от двете партии в Америка, от съюзниците ни в чужбина и от нашите приятели в Близкия изток, трябва да бъде спирането на разпространението на радикалния ислям."

Врагът, който Тръмп се опитва да назове - "радикалния ислям", е широк, всеобхватен субект, идеологическо плашило, което би осигурило оправдание на САЩ да обърнат гръб на бежанците и да затворят вратата за законните мюсюлмански имигранти. От речта на Тръмп излиза, че целият регион по някакъв начин се вписва в тази категория.

Когато става дума за сложните конфликти в Близкия изток, възниква въпросът какви потенциални съюзници и противници може всъщност да назове републиканският кандидат за президент на САЩ. Дали той може да направи разграничение между фракциите, които се бият в Сирия? Дали го е грижа за борбите за граждански свободи и по-добро управление в множество арабски държави? Дали може да посочи поне една кюрдска група?

Ако не друго, речта на Тръмп свидетелства за последователно пренебрежение към живота и стремежите на хората в тънещата в мрак част на света, за която той има "план", се казва в статията.

Споделяне

Още от Свят