Визита на американски конгресмени в Триполи

Делегация на американския Конгрес пристигна в неделя в Триполи със самолет на американския военен флот. Това е първият американски военен самолет, който каца в Триполи от 1969 г., когато дойде на власт либийският лидер Муамар Кадафи, предаде АП, цитирана от БТА.

Тук съм, за да затвърдя положителните стъпки, предприети от либийския лидер, заяви републиканецът Кърт Уелдън, който е начело на делегацията. Очаква се конгресмените да бъдат приети от Кадафи.

Седемчленната делегация бе посрещната от Абдул Латиф ад Дали, секретар на Народния конгрес на Триполи. Пред журналисти той изрази задоволство от посещението на "представителите на американския народ".

На свой ред Уелдън посочи, че ако либийското ръководство продължи да следва поетия път, възстановяването на дипломатическите отношения със САЩ е много вероятно.

Демократът от Тексас Соломон Ортис каза, че приятелските връзки могат да дадат много и на двете страни.

Вчера в Триполи самостоятелно пристигна друг американски конгресмен - демократът Том Лантос от Калифорния.

Американската визита става в момент, когато американски и британски експерти се готвят да започнат работа за унищожаване на либийската програма за производството на ядрени оръжия. През декември м.г. Муамар Кадафи обяви, че страната му е решила да се откаже от програмите си, свързани с оръжия за масово поразяване.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?