Визите за САЩ едва ли ще отпаднат скоро

Петте страни членки на Европейския съюз, включително България, които все още не са включени в американската програма за безвизов режим, ще трябва да изпълнят стриктни условия, преди да отпаднат визите за техните граждани, желаещи да пътуват до Съединените щати. Това даде да се разбере американският министър на вътрешната сигурност Джанет Наполитано, цитирана от Франс прес в петък.

"Всяка от оставащите страни е в до известна степен различна ситуация, но въпросът е дали критериите са изпълнени", отбеляза Наполитано пред репортери, след като бе изслушана от европейските депутати в Брюксел. Тя подчерта, че за момента ѝ е много трудно да прогнозира коя от тези държави може да изпълни тези условия в близко бъдеще, ако някоя изобщо е в състояние да го направи.

България, Кипър, Гърция, Румъния и Полша все още не са покрили критериите, за да бъдат включени в програмата на САЩ за безвизов режим. Проблемът до голяма степен е в прекалено високия дял граждани на тези държави, които просрочват престоя си в Съединените щати.

Европейски депутати отново призоваха в петък САЩ да преговарят за отмяна на визите директно с Европейската комисия, а не със страните членки на ЕС поотделно. Джанет Наполитано отговори, че малкото държави, чиито граждани се нуждаят от визи, са в различни ситуации.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?