Визити на президента в Монголия, Швеция, Катар, Бахрейн и Йордания

До края на годината президентът Георги Първанов ще има държавни посещение в Монголия (28 август - 1 септември); Швеция (9-11 октомври); Катар и Бахрейн (началото на ноември) и Йордания (декември). Това съобщи в неделя прессекретариатът на държавния глава.

Освен това Георги Първанов ще присъства на откриването на фестивала Европалия в Брюксел на 3 октомври. Същия месец той ще участва в откриването на 34-та Генерална конференция на ЮНЕСКО в Париж, където ще открие барелеф на Васил Левски на сградата на българското посолство.

На 18-19 октомври президентът Първанов ще вземе участие в неформалната Среща на високо равнище на държавните и правителствени ръководители на ЕС в Лисабон, където се очаква да бъде обсъден окончателният текст на Договора за реформа на Съюза.

През октомври се очаква официално посещение в България на френския президент Никола Саркози и неговата съпруга по покана на президента Първанов, се казва още в съобщението на “Дондуков” 2.

Оттам допълват, че външнополитическите прояви на държавния глава са подчинени на следните основни приоритети: утвърждаване ролята на България като член на ЕС; акцентиране върху икономическите аспекти на външнополитическата дейност; възстановяване и развитие на отношенията с традиционни партньори на нашата страна извън Европа.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?