ВКС насрочи делото за длъжностно присвояване срещу Цветанов за 18 юни

Делото за длъжностно присвояване на над 50 000 лева от бюджета на МВР срещу зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов бе насрочено от Върховния касационен съд (ВКС) на 18 юни. Подобно на процеса за отказаните общо шест специални разузнавателни средства (СРС), по който Цветанов получи 4-годишна присъда на две инстанции, и този казус бе разпределен публично във ВКС.

За докладчик бе избрана съдия Даниела Атанасова. Председател на състава е съдия Цветинка Пашкунова, член на състава е и съдия Мая Цонева. Нито едни съдия не беше изключен предварително от списъка за разпределение.

Цветанов бе оправдан от долните две съдебни инстанции по обвинението си, че е отклонил над 50 000 лв. от бюджета на силовото ведомство и в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени на ексшефа на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров.

Според обвинителния акт 12 000 лв. са получени от Тодоров под формата на заплати за времето, в което през 2011 г. той се е намирал в следствения арест. Освен това Цветанов бе обвинен, че след отнемането на допуска до секретна информация на Тодоров, той не е отстранил антимафиота, въпреки че е бил длъжен да го направи по закон.

Така бившият министър му дал възможност да пусне молба за освобождаване от МВР, вследствие на което е получил обезщетение от още над 38 000 лева със санкцията на Цветанов, твърдят от държавното обвинение.

В обвинителния акт се твърдеше също, че на служителите на МВР работили по дисциплинарното производство срещу Тодоров е оказван системен натиск, за да не излизат с мнение, че той трябва да бъде уволнен. В началото на разглеждането на делото на първа инстанция наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов цитира и фраза на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който е настоявал, че "Орлин Тодоров не е за уволнение".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?