ВКС присъди 2 години затвор за Кирил Рашков-внук

Кирил Рашков-внук

Върховният касационен съд осъди на 2 години затвор ефективно Кирил Рашков-внук. Решението на ВКС е силно критично към присъдата на второинстанционния Пловдивски окръжен съд, който осъди Рашков на 3 години затвор, след като реши да преквалифицира престъплението от закана за убийство в опит за убийство без това да фигурира в обвинителния акт

Кирил Рашков-внук бе осъден първо на 8 месеца затвор от Асеновградския районен съд за отправяне на заплахи за убийство към Веселин Христев от Катуница. Пловдивският съд, ръководен от спрягания за фаворит за главен прокурор Сотир Цацаров, обаче пое нещата в свои ръце и преквалифицира тезата на прокуратурата, увеличавайки обществената опасност на извършеното деяние.

Според ВКС решението на пловдивските магистрати е направено "по неудачен начин и с неправилни изводи". "Претворяването на въззивната теза (тезата на пловдивския съд, бел. ред.) в (съдебен) акт без помощта на конкретно обвинение е дълбоко погрешна и освен това е юридически невярна", се казва в решението на ВКС.

Върховните магистратите припомнят, че словесните закани на Рашков-внук "ще те убия, гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата" са били придружени с демонстративно размахване на сабя към пострадалия, но така и не е предприет опит за убийство.

В същото време ВКС критикува и присъдата на районния съд като твърде малка, защото Рашков е отправил демонстративно заплахата си за убийство.

"Престъплението се отличава с изключителна дързост и наглост по начина си на проявление – чрез предварително организиране на голяма група от хора в подкрепа на намерението на дееца да издири пострадалия; чрез придвижването на голям автомобилен кордон в селото, с препречване на пътя на пострадалия и форсиране на автомобилните двигатели; с придружаването на словесните закани за убийство с явни физически действия в подкрепа на намерението; с неколкократното насочване на хладното оръжие към пострадалия; с унижаване на човешкото му достойнство чрез обръщението „гяур”, с демонстративно изразеното пренебрежение към обществения ред и на нормалните човешки взаимоотношения и др", се казва в решението на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България