ВКС се произнася до месец за убийството на 17-годишния Кристин от съученика му Кристиян

Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по делото за убийството на 17-годишния Кристин Иванов в законоустановения едномесечен срок, стана ясно в петък след заседание на съда.

Кристин беше убит през октомври 2004 г. Разчлененият му труп бе открит заровен в гориста местност до стадион “Металург” в Перник,  дни след изчезването на момчето. Пернишкият окръжен съд призна за виновен и осъди на 11 години затвор  Кристиян Петров, съученик на убития Кристин.

Софийският апелативен съд потвърди присъдата. Кристиян Петров беше осъден и да заплати на роднините на жертвата 100 000 лева.

На заседанието на върховния съд в петък адвокатите на Кристиян настояха пред съда подзащитният им да бъде признат за невинен. Те посочиха, че липсват категорични доказателства, че Кристиян Петров е извършител на убийството. В подкрепа на тезата си един от адвокатите изтъкна, че когато е било извършено престъплението, Петров е бил у дома си.        

Адвокат Марин Марковски отбеляза, че Кристиян Петров тежи по-малко от 50 кг. и не е способен да извърши подобно убийство, тъй като за него е необходима голяма физическа сила. Марковски изтъкна, че присъдата не е свързана с идеята на закона наказанието да се използва за поправяне, затова адвокатът помоли съдът да намали значително присъдата на Кристиян Петров.

Подсъдимият не присъства на заседанието. Прокурорът от Върховната касационна прокуратура заяви, че присъдата е правилна и нарече жалбата на защитниците на Кристиян Петров неоснователна. Прокурорът посочи, че са налице всички доказателства, че Кристиян е автор на деянието и настоя присъдата да бъде потвърдена.

Споделяне

Още от България