Владимир Путин ще участва в патриотично мотоциклетно шоу

Руският президент Владимир Путин ще посети в петък Волгоград, където ще участва в патриотичното мотоциклетно шоу "Сталинград", организирано от Александър Залдостанов с прякор Хирурга - лидер на бандата "Нощни вълци", пише "Независимая газета", цитиран от БТА.

 

Според вестника Путин ще разгледа по-специално волгоградския фонтан "Детски хоровод", спешно възстановяван в момента по инициатива на Хирурга. Съоръжението - един от символите на Сталинградската битка, стана световноизвестно преди 71 години, когато на 23 август 1942 г. германската авиация за пръв път масирано бомбардира Сталинград.

 

За един ден загинаха над 40 хил.мирни жители, разрушена бе голяма част от града. По чудо оцеля композицията "Детски хоровод", позната от всички кинохроники за Сталинградската битка, напомня вестникът.

 

През 50-те фонтанът бе демонтиран, тъй като "нямал художествена стойност". Според политолога Александър Стризое "тогавашните съветски власти може би просто са искали да изтрият от хорската памет това ярко напомняне за трагедията на гражданското население в Сталинград, станало жертва не само на германската агресия, но и на собствената бюрокрация, неуредила навременно евакуацията на сталинградчани от фронтовата зона".

 

Очаква се петъчното шоу, подготвено с помощта на близо 30 местни предприятия, да събере в града над 120 хиляди зрители и участници. Главният зрител и участник, естествено, ще е Путин, който вероятно ще пристигне със собствен мотоциклет, изтъква изданието.

 

Миналата година държавният глава не пропусна мотошоуто в Севастопол, където се яви на триколесен мотор, отбеляза тези дни руският печат във връзка с анонсираната визита.

 

Към местните байкъри ще се присъединят и неколцина руски губернатори начело с волгоградския - Сергей Боженов.

 

Организаторите чакат също десетки хиляди байкъри от различни региони на федерацията, Украйна, Беларус, Сърбия и Казахстан.

 

Волгоград е смятан за една от електоралните крепости на Путин - рейтингът му сред местното население надхвърля 60 на сто и остава стабилен, изтъква аналитикът Сергей Кротов, цитиран в материала.

 

Не всички хора в бившия Сталринград обаче симпатизират на националния лидер. Волгоградските комунисти остават негови непримирими противници и полагат всякакви усилия да провалят посещението му в града.

 

Според наблюдателя Андрей Миронов комунистите се страхуват, че байкърското шоу ще засили позициите на губернатора Боженов и на властовата партия "Единна Русия" в местните избори на 8 септември, добавя "Независимая газета".

Споделяне

Още от Свят