Владислав Панев: Застраховането е пред катастрофа

Владислав Панев: Застраховането е пред катастрофа

"Застраховката "Гражданска отговорност" открай време е приоритет на мутренските застрахователни компании, които използват приходите от нея като прасенце-касичка. Без оглед на това, че трябва да си изпълняват задълженията и да плащат справедливи обезщетения. Този дългогодишен дъмпинг на пазара кара нормалните дружества да избягват задължителната застраховка, която за тях е губеща поради ред причини", коментира финансистът от "Демократична България" Владислав Панев, председател на Зелените, по време на съвместна пресконференция във вторник с лидерите на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов.

"Оттам идват и перманентните проблеми по "Зелена карта", където рисковите компании са задължени да плащат многомилионни депозити, защото никой не им вярва. И то понеже са доказали, че не може да им се вярва", каза още той.

Според него фалитът на "Олимпик" – застрахователното КТБ, може да бъде първият такъв в сектора, защото резервите за плащания при някои компании не са достатъчни и неслучайно управляващите са започнали да действат панически. Първо Менда Стоянова е внесла по "изключително гнусен" начин предложението за таван за неимуществени щети – между две четения и без адекватно предложение за справедливи и високи обезщетения за пропуснати ползи. След това КФН публикува нескопосан текст за системата "бонус-малус", който компрометира иначе положителната идея, даде пример Панев.

Благодарение на връзките между регулатор и застрахователи със съмнителни собственици, секторът е изправен пред истинска катастрофа, прогнозира Панев. Според него това ще стане особено видимо, ако догодина се състоят проверки на европейския регулатор.

Лидерът на "Зелените" отбеляза също така, че правителството е предало енергетиката, сектора с горива, хазарта, медийния бранш в ръцете на близките му олигарси и не може да се справи с вече връхлетялата ни буря в застраховането, с мръсния въздух, който ще дишаме цяла зима, с образованието и здравеопазването.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес