Влак-стрела София-Солун договориха Василев и Ляпис

В средата на юни 2005 г. трябва да заработи новият ГКПП между България и Гърция Ексохи-Илинден-Гоце Делчев, който да облекци работата на останалит егранични пунктове. За това се договориха в понеделник министрите на транспорта на двете страни Николай Василев и Михалис Ляпис. Двамата подписаха протокол за сътрудничество в областта на транспорта по време на среща на ГКПП Промахон-Кулата на българо-гръцката граница, предаде агенция МПА.

Василев и Ляпис ще се срещнат отново през юни за официалното откриване на новия контролно-пропускателен пункт.

По време на срещата е било договорено още пускането в експлоатация през второто тримесечие на 2005 година на високоскоростен влак по маршрута Солун-София, който ще съкрати пътуването от сегашните 7 часа и 40 минути на 5 часа и 30 минути.

Двамата министри са договорили подобряване на инфраструктурата на железопътната мрежа между Солун и София до 2011 година, както и свързването с жп линия на град Лом със Солун до 2013 година с цел изграждането на модерни транспортни връзки с Централна Европа, посочва агенцията.

Василев и Ляпис са се разбрали и до 2013 година да бъде приключено изграждането на модерна автомагистрала между Солун и София. Българският и гръцкият министър са се споразумели още да бъдат взети конкретни административни мерки за ограничаване на времето за преминаване през граничните пунктове.

Гръцката страна е поела ангажимента да увеличи допълнително персонала, работещ на граничния пункт Промахон, за да бъде решен проблемът със забавянията по границата, посочва агенцията.

По време на срещата Николай Василев и Михалис Ляпис са изразили политическата воля на правителствата си за по-нататъшно развиване на двустранните отношения.

Гръцкият министър е заявил подкрепата на страната си за членството на България в ЕС. "Гърция има политическата воля да допринесе с всички сили за бързото присъединяване на България към ЕС и да бъде неин защитник по всички въпроси както преди, така и след приемането ѝ", посочи Ляпис, цитиран от МПА.

Николай Василев увери гръцкия си колега, че България е положила огромни усилия за модернизация на границите на страната и че за първи път миналата година българското правителство е отпуснало значителни средства за рехабилитация на граничните контролно-пропускателни пунктове. Той каза още, че се предвижда да бъдат отпуснати допълнителни средства за по-нататъшно технологично оборудване на съоръженията в района на граничните пунктове.

Споделяне

Още от Бизнес