Влакове без машинисти ще се движат по третия лъч на софийското метро

Влакове без машинисти ще се движат по третия лъч на софийското метро

Автоматични влакове без машинисти се предвижда да бъдат пуснати по новия трети лъч на столичното метро, съобщи директорът на общинското дружество "Метрополитен София" Стоян Братоев, цитиран от Дарик радио.

По думите му до края на годината се очаква да започне работа по новата отсечка на метрото, която ще свързва бул. "Ботевградско шосе" с квартал "Горна баня". Строежът на 16-километровия участък с 16 станции трябва да приключи през 2019 г. Стойността на проекта е малко над 400 млн. лв., припомни Братоев

През следващите три години София отново ще се превърне в строителна метроплощадка. Третият лъч на подземния транспорт ще започва от "Ботевградско шосе", през кварталите "Левски", "Герена", "Хаджи Димитър" до Театър "Зад канала". Връзката с линия 1 ще се прави на метростанция "Софийски университет", а с втория лъч - на НДК. След това новата отсечка ще продължава към кварталите "Красно село" и "Овча Купел" до "Горна баня".

"Третата линия ще има опция в един момент влаковете да могат да се движат и без машинист. Но на първо време ще започнат с машинист. Унгария миналата година пусна четвъртата си линия по този начин - там влаковете са с опция за автоматично движение", обясни Братоев.

През зимата ще започне и строителството на първите метростанции по новата отсечка, а къртицата ще копае под земята от догодина, обясни той.

"Ще започнем по отделните метростанции, не по всички едновременно. Според графика - от театър "Зад канала" по "Гешов", "Красно село", а тунелът ще бъде започнат през лятото догодина", добави шефът на метрото.

Очакванията са новият лъч да обслужва близо 170 хил. пътници.

Споделяне

Още от България