Властите не смятат да връщат Филчев принудително

Властите не смятат да връщат Филчев принудително

Властите не смятат, че Никола Филчев, който бе обявен за общодържавно издирване в деня, в който замина за Казахстан да заеме посланическия си пост, може да бъде принудително върнат в София. Външно министерство се ангажира единствено след като получи от съда призовката за Филчев, да му я препрати в Астана.

Адвокат Михаил Екимджиев от “Асоциация за европейска интеграция и човешки права” обясни пред Mediapool, че посолствата са българска територия и след като Филчев е обявен за общодържавно издирване, властите имат всички основания да изпратят полиция и под конвой той да бъде доведен в София.

Правителствени представители обаче коментираха пред Mediapool, че макар посолството да е българска територия, Никола Филчев не може да бъде върнат принудително, тъй като в Астана няма длъжностни лица, които да имат законовите правомощия да арестуват когото и да било.

Преди ден Софийският военно-окръжен съд пусна бившия главен прокурор за общодържавно издирване, след като той за четвърти пореден път не се яви като свидетел по делото за откритите преди шест години в дома му подслушвателни устройства. 24 часа по-рано Филчев излетя за Казахстан, където бе назначен за посланик от президента Георги Първанов.

Последните му думи на родна земя бяха: “Не се ебавайте с мен”. Така той отговори на репортер от в. “Монитор”, който го питал защо тръгва ден преди заседанието на съда и отказва да отиде на разпит.

В момента, в който Филчев стъпи на българска земя, той ще бъде задържан и докаран с конвой в Съдебната палата, за да получи призовката си. Осигуряването му за следващото заседание, насрочено за 21 септември, е ангажимент на работодателя му - Министерството на външните работи, уточниха адвокатите на подсъдимите пред журналисти в четвъртък.

Външно министерство съобщи в петък, че е потвърдило с писмо до съда, че Филчев е заминал за Казахстан за изпълнение на посланическите задължения, като е приложило копие от трудовия му договор и заповедта за командироването. До момента съдът не разполагаше с подобни документи.

В писмото до съда МВнР освен това изразява готовност след получаване на призовката за Филчев, тя да му бъде препратена, като се надява двете институции да продължат да си сътрудничат по случая.

Адвокат Екимджиев обаче смята, че ако Филчев не се яви и след получаването на призовката по дипломатическата поща, той може да бъде доведен под конвой в съда чрез командирована до Казахстан полиция.

“Той е недосегаем за казахстанските власти, но не и за българските”, допълни адвокатът.

Хората не се интересуват от скандала с Филчев

С аргумента, че това не интересува хората, президентът Георги Първанов отказа да коментира в петък скандала с бившия главен прокурор.

"Виждате, че никой тук не ме попита за Никола Филчев. Проблемите, които интересуват хората тук са по-различни, затова си струва да се замислим", заяви Първанов в отговор на репортерски въпроси в петък, по време на посещението си в Каолиново и Никола Козлево.

Според него вместо да се занимават с изкуствени скандали   политиците трябва да се обърнат към проблемите на хората.

“Повече или по-малко тези скандали са измислени, изкуствени, строго  персонифицирани,” бе категоричен президентът.

Не мога да коментирам случая от гледна точка на съдебната система, заяви премиерът Сергей Станишев в четвъртък. От думите му обаче стана ясно, че не намира нищо смущаващо в безпрецедентния скандал – бивш главен прокурор да неглижира съдебната власт с протекциите на правителството и президента.

“Той беше предложен за посланик в Казахстан, получи агреман оттам и е нормално да замине, за да изпълнява задълженията си”, обясни Станишев.

Премиерът припомни своята позиция отпреди три месеца, още когато правителството предложи на президента да назначи Филчев за посланик: “В България трябва да се научим да се отнасяме по-цивилизовано към хора, които са заемали висши длъжности и позиции.”

“Поведението на Никола Филчев е нередно,” коментира в четвъртък случая и настоящият главен прокурор Борис Велчев.

Той уточни, че ако е на мястото на предшественика си, би се явил в съда. “Слава Богу, не съм на неговото място,” допълни той.

Запитан дали в края на мандата на Филчев е имало сделка с управляващите той да бъде изпратен за посланик, Велчев заяви: Не мисля, че това е възможно да се случи или да има подобен тип сделка, а и аз бих бил последният, който ще научи за нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България