Властите препоръчаха частните градини да не събират пълна такса, докато са затворени

Властите препоръчаха частните градини да не събират пълна такса, докато са затворени

Министерството на образованието и науката и Комисията за защита на потребителите препоръчаха на частните детски градини и ясли да не събират пълна такса от родителите, докато са затворени заради извънредното положение в страната.

В позиция на двете институции се казва, че тези институции, както и общинските ясли и градини, не могат да изпълняват функциите си и не би трябвало да събират такса за услуга, която не предоставят. Въпреки това родители сигнализират, че затварянето на забавачките не отменя финансовите им ангажименти към тях.

Според институциите платените авансово такси трябва да бъдат възстановени или да се даде възможност да се ползват за бъдещи периоди. Възможно е обаче градините да събират част от парите, които родителите дължат на месец, за да покриват постоянните си разходи като наем, охрана, ток, интернет и други. Това можело да стане чрез прихващане на част от вече платените пълни такси от родителите.

Детските градини в страната не работят от 16 март и това ще продължи поне до 13 май - до тогава беше удължено извънредното положение в страната.

В София за този период не би трябвало да се плаща за общинските градини, тъй като от края на 2019 г. беше отменена абонаментната такса от 30 лева, която се дължеше дори и детето да не е посещавало и ден забавачка. Отпадането на плащането стана след съдебно решение. То обаче касае само разпоредбата в Столичната община. Подобни абонаментни такси съществуват в други големи градове като Пловдив или Стара Загора. Някои от местните власти решиха или обсъждат това плащане да отпадне за периода на извънредното положение. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?