Таксата за детска градина в София вече зависи само от посещенията

Съдът отмени плащането на твърда сума дори и детето да си е стояло вкъщи

Таксата за детска градина в София вече зависи само от посещенията

Таксата за детските градини в София вече зависи само от това колко дни детето реално е посещавало забавачка в съответния месец. Върховният административен съд е отменил разпоредбата от общинската наредба, според която дори и детето да не е ходило въобще на забавачка, родителите му дължат 30 лева или половин такса за услугата.

Решението на съда е от 13 ноември и е окончателно. То на практика се прилага още от декември. За този месец таксите на децата, които се плащат в началото на януари, вече са преизчислени, научи Mediapool.

В момента таксата за детска градина в София е 60 лева на месец, а преди влизането в сила на съдебното решение беше задължително да се плаща поне половината от тази сума дори и присъствията му да са по-малко или въобще да не е ходило на градина. За да не се плаща за дните, в които детето не ходи на градина, отсъствията му трябва да са по уважителни причини - болест или семейни причини, каквато е и практиката в момента.

Според решението на съда въвеждането на тази такса, която е определена в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги противоречи на няколко закона, тъй като не се плаща за реално използвана услуга, а за възможността тя да се ползва.

За 2019 г. планираните приходи от такси от детски градини в София бяха 17.95 млн. лева. От Столичната община обясниха, че решението на съда е отчетено при формирането на бюджета за 2020 година. Това е и причината в него да бъде заложена същата сума от такси, както през 2019 г., въпреки разширенията на няколко детски градини и предвиденото откриване на нови групи в различни райони на София. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?