Властите разкриха 13 радикални ислямисти в Родопите

Ходжата на Сърница и хора от околните села са обвинени за насаждане на омраза на религиозна основа

Властите разкриха 13 радикални ислямисти в Родопите

Прокуратурата в Пазарджик обвини в понеделник 13 души за проповядване на радикален ислям и омраза на религиозна основа в Родопите. Акцията бе проведена от ДАНС и държавното обвинение на 6 октомври 2010 година, а на властите им трябваше година и половина да докарат нещата до обвинителен акт.

Според прокуратура 13-те души от град Сърница и околни села са проповядвали идеологията на салафитското направление на исляма и налагането на шариатската държава. Първи в списъка е ходжата на града Саид Мутлу, който е сочен за лидер. Всички те са обвинени като ръководители и членове на нерегистрираната в България ислямистка организация “Ал - Уакф ал – ислями”, която е клон на едноименната саудитска фондация.

Държавното обвинение твърди, че групата е проповядвала "антидемократична идеология, изразяваща се в противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шариатската държава".

Това става "чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета".

Един от членовете на групата - Ахмед Ахмед - вече е осъждан на 3 години условно за проповядване на радикален ислям и проповядване на омраза на религиозна основа. Властите са намерили доказателства, че “Ал - Уакф ал - ислями” е действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик от март 2008 до октомври 2010 година.

На обвинените е наложена най-леката мярка за неотклонение "подписка", която ги задължава да уведомяват властите единствено при промяна на адреса си. Саид Мутлу в качеството си на "лидер" е заплашен със затвор до 12 години, ако държавното обвинение докаже пред съда тезата си. За останалите Наказателният кодекс предвижда наказание до 10 години.

Операцията през октомври 2010 година бе проведена в няколко села в районите на Смолян, Велинград и Гоце Делчев. Полицаите и агентите на ДАНС иззеха литература на арабски, която бе обявена за ислямистка, както и документи, доказващи незаконното финансиране на организацията, пари в брой и компютри.

Тогава бе съобщено, че Мутлу и останалите членове на организацията са наблюдавани две години. Според държавното обвинение българският клон на “Ал - Уакф ал - ислями” е учреден в Истанбул и разполага с програма, "чиято дългосрочна цел е ислямизация". Организацията е учредена в холандския град Айндховен и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия.

Веднага след акцията говорителят на прокуратурата в Хасково обясни, че Саид Мутлу разполага с лектори, които обучават момчета и момичета срещу месечно възнаграждение, а подрастващото поколение се наблюдава от платени застъпници.

Операцията по пресичане на радикалния ислям в Родопите бе остро осъдена от районния мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед, който обясни убедено, че правителството и премиерът трябва да се извинят на всички семейства, в които служителите на ДАНС са нахлули. Освен това Мохамед настоява за персонално извинение на всички действащи имами, защото те са "гарант за спокойствието и психическото равновесие на мюсюлманите".

Имамът на село Лъжница Мохамед Камбер, от чийто дом бяха иззети множество книги, обясни тогава, че е възмутен, обиден и няма да коментира акцията, докато не приключи проверката на прибраната литература. Според него акцията е провокирана от противници на мира в България и го е провокирала да не вярва на управляващите.

В крайна сметка името на Камбер фигурира сред обвиняемите за членове на групата за проповядване на антидемократични идеологии.

Споделяне

Още по темата

Още от България