Властите разкриха 13 радикални ислямисти в Родопите

Ходжата на Сърница и хора от околните села са обвинени за насаждане на омраза на религиозна основа

Властите разкриха 13 радикални ислямисти в Родопите

Прокуратурата в Пазарджик обвини в понеделник 13 души за проповядване на радикален ислям и омраза на религиозна основа в Родопите. Акцията бе проведена от ДАНС и държавното обвинение на 6 октомври 2010 година, а на властите им трябваше година и половина да докарат нещата до обвинителен акт.

Според прокуратура 13-те души от град Сърница и околни села са проповядвали идеологията на салафитското направление на исляма и налагането на шариатската държава. Първи в списъка е ходжата на града Саид Мутлу, който е сочен за лидер. Всички те са обвинени като ръководители и членове на нерегистрираната в България ислямистка организация “Ал - Уакф ал – ислями”, която е клон на едноименната саудитска фондация.

Държавното обвинение твърди, че групата е проповядвала "антидемократична идеология, изразяваща се в противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шариатската държава".

Това става "чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета".

Един от членовете на групата - Ахмед Ахмед - вече е осъждан на 3 години условно за проповядване на радикален ислям и проповядване на омраза на религиозна основа. Властите са намерили доказателства, че “Ал - Уакф ал - ислями” е действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик от март 2008 до октомври 2010 година.

На обвинените е наложена най-леката мярка за неотклонение "подписка", която ги задължава да уведомяват властите единствено при промяна на адреса си. Саид Мутлу в качеството си на "лидер" е заплашен със затвор до 12 години, ако държавното обвинение докаже пред съда тезата си. За останалите Наказателният кодекс предвижда наказание до 10 години.

Операцията през октомври 2010 година бе проведена в няколко села в районите на Смолян, Велинград и Гоце Делчев. Полицаите и агентите на ДАНС иззеха литература на арабски, която бе обявена за ислямистка, както и документи, доказващи незаконното финансиране на организацията, пари в брой и компютри.

Тогава бе съобщено, че Мутлу и останалите членове на организацията са наблюдавани две години. Според държавното обвинение българският клон на “Ал - Уакф ал - ислями” е учреден в Истанбул и разполага с програма, "чиято дългосрочна цел е ислямизация". Организацията е учредена в холандския град Айндховен и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия.

Веднага след акцията говорителят на прокуратурата в Хасково обясни, че Саид Мутлу разполага с лектори, които обучават момчета и момичета срещу месечно възнаграждение, а подрастващото поколение се наблюдава от платени застъпници.

Операцията по пресичане на радикалния ислям в Родопите бе остро осъдена от районния мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед, който обясни убедено, че правителството и премиерът трябва да се извинят на всички семейства, в които служителите на ДАНС са нахлули. Освен това Мохамед настоява за персонално извинение на всички действащи имами, защото те са "гарант за спокойствието и психическото равновесие на мюсюлманите".

Имамът на село Лъжница Мохамед Камбер, от чийто дом бяха иззети множество книги, обясни тогава, че е възмутен, обиден и няма да коментира акцията, докато не приключи проверката на прибраната литература. Според него акцията е провокирана от противници на мира в България и го е провокирала да не вярва на управляващите.

В крайна сметка името на Камбер фигурира сред обвиняемите за членове на групата за проповядване на антидемократични идеологии.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?