Главното мюфтийство подкрепи обвинените в проповядване на радикален ислям

Неразбирането и непознаването на исляма довежда до такива абсурдни ситуации, каза във вторник Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство пред БНР, по повод на обвинението на Пазарджишката прокуратура, повдигнато в понеделник към 13 души от Сърница и околните села за проповядване на радикален ислям.

"Главното мюфтийство заявява своята подкрепа в полза на обвинените служители на изповеданието. Смятаме, че обвиненията към тях са несъстоятелни и несправедливи. Те са тенденциозни и будят страх в цялата мюсюлманска общност. Ще искаме да се запознаем с конкретните доказателства, но смятаме, че те ще отпаднат пред съда. И това ще бъде ясен сигнал, че се гледа тенденциозно на дейността на мюсюлманите в страната", заяви Хафъзов.

Пазарджишката прокуратурата обвини вчера 13 души за проповядване на радикален ислям и омраза на религиозна основа в Родопите. Според обвинението 13-те души са проповядвали идеологията на салафитското направление на исляма и налагането на шариатската държава. Сред тях е ходжата на града Саид Мутлу, който е сочен за лидер.

Всички са обвинени като ръководители и членове на нерегистрираната в България ислямистка организация "Ал Уакф ал ислями", която е клон на едноименната саудитска фондация.

По-рано във вторник кметът на Сърница Мустафа Аликанов заяви, че повдигнатите от прокуратурата обвинения за проповядването на радикален ислям срещу 13-те души, са безпочвени нападки, които ще се отразят негативно на курортния сезон.

Аликанов потвърди, че соченият за ръководител на българския клон на нелегалната организация "Ал Уакф ал Ислями" Мутлу продължава да извършва проповедите си в Сърница.

"Той си е и в момента е на една от джамиите, тук са три джамии на един квартал, така да го наречем, една трета от Сърница. Изнася лекции момчето, но винаги е било в рамките на това, което трябва да е, в рамките на Корана в превод", подчерта кметът.

"Тука в Сърница, каквото е проповядвал и изповядвал, това всичкото - хората застават зад него", допълни той. Мустафа Аликанов потвърди, че голяма част от децата в Сърница се обучават в ислямски училища в чужбина, основно в Турция, като разноските се поемат от Главното мюфтийство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?