Тайните свидетели очаквано подкрепиха прокуратура по делото за радикалния ислям

Тайните свидетели очаквано подкрепиха прокуратура по делото за радикалния ислям

Тайните свидетели по делото срещу 13-те имами за проповядване на радикален ислям очаквано оказаха силна подкрепа за обвинителната теза. Те заявиха пред съда, че част от обвиняемите са проповядвали идеи за обявяване на джихад (свещена война – бел. ред.) и халифат (държавата на всички мюсюлмани).

Делото продължи в сряда в Пазарджик на фона на нови шествия пред сградата на съда. Около 50 националисти, предвождани от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, протестираха в "подкрепа на съда".

В непосредствена близост до палатата отново се събраха също толкова българо-мохамедани, които с присъствието си демонстрираха подкрепа за подсъдимите.

Националистите разпънаха голям транспарант с надпис: "Държавата гние, проблемът сте вие". Те твърдяха, че присъствието им имало за цел да осигури "спокойна работа" на магистратите по делото.

В същото време в съдебната зала един от обвиняемите имами - Али Ходжа, заяви, че процесът срещу тях е базиран на клевети и ще разедини хората. "Това е дискриминация и ограничаване на нашите религиозни права", каза той. Всички подсъдими настояват, че обвиненията срещу тях са изфабрикувани, както и че никога не са проповядвали антидемократична идеология.

Първият таен свидетел, кодиран с номер 005, заяви, че един обвиняемите - Ахмед Моса Ахмед проповядвал от близо 10 години. Той каза още, че в ромския квартал в Пазарджик е виждал освен него и друг от подсъдимите – Абдуллах Салих. Идвал е и Муафа Аласак, който се сочи за лидер на групата имами.

Свидетелят каза още, че след проповедите на Ахмед Ахмед е настъпила промяна във външния вид на жените. Те се забулват, не общуват с останалите, обясни 005, цитиран от "Фокус". Според него тази промяна е най-очевидна през последните две години. Той е присъствал на проповеди на Ахмед Ахмед и на погребален ритуал, извършван от подсъдимия, на който Ахмед е казал, че християните и юдеите ще отидат в ада.

Свидетелят твърди, че Ахмед Ахмед ползвал не само джамията, но и кафенето в квартала за своите проповеди. Тайният свидетел посочи, че Ахмед е направил изявлението: "поклон пред тези, които режат глави за вярата си” на сватба на сина на жител на квартала – Селим Селим. Тайният свидетел е присъствал на качването на ислямско знаме в ромския квартал през 2005 година, след което Ахмед е съден. Свидетелят добави, че Ахмед е проповядвал още, че който умре за вярата си, е герой.

Вторият таен свидетел – 002, обясни, че от много години в България се изповядва традиционния ислям, но в последните години хора, завършили обучението си в арабските страни, са започнали разпространението в страната на по-различен ислям.

Свидетелят обясни, че познава хора, които изповядват по-радикална форма на исляма - салафитския ислям. Той посочи, че подсъдимите Саид Мутлу, Хайри Шерифов и Байрам Ушев са проповядвали такъв вид ислям. Пред съда свидетелят заяви, че е бил на проведено от тях събрание, в което те са агитирали да се гласува само за мюсюлмани. Това направил подсъдимият Неджми Дъбов.

Свидетелят заяви пред съда още, че е чувал, че те искат да се направи мюсюлманска държава и в страната да се наложат религиозните, а не светските закони.

Свидетелят твърди, цитиран от "Фокус", че обвиняемите са говорели за джихад, което, според тях, означавало да биеш неверниците и след това да отидеш в рая. Организацията "Ал-Уакф ал-ислами“ е спонсорирала обвиняемите, които живеели богато, не работели, добави още 002.

Парите за тях са пристигали от Саудитска Арабия по време на хаджилък. Те са давани на главния мюфтия, който ги разпределял. В религиозното училище в Рудозем, според свидетеля, са обучавани младежи салафити, които освен да проповядват, са учени и да се бият – тренирали са различни бойни изкуства. Тайният свидетел твърди, че обикновените мюсюлмани се страхували от тях.

Пред съда друг таен свидетел - номер 004, обясни, че изповядва исляма и живее в квартал, където има и други религии. Там са се появили емисари от Пазарджик, ръководени от Ахмед Ахмед. Според него основните проповеди, които са изнасяни, са суфистки, тъй като са се различавали от проповедите на предишните имами.

В тях се говорело, че не трябва да се подчиняваш на държавните закони, а на религиозните. Говорело се е също, че държавата ще стане халифат, а всички хора ще станат мюсюлмани, както доброволно, така и с меч. Според проповедите им демокрацията карала хората да вършат злодеяния, тъй като се отъждествявала със слободия. Ахмед проповядвал, че не трябва да се гласува, защото властта принадлежи на Аллах. Отричал празнуването на рождени дни, сватби и други ритуали.

Според свидетеля, Ахмед е духовният водач в ромския квартал "Изток” в Пазарджик, като първоначално е имал малко привърженици, но след това те станали повече. Ахмед проповядвал, че така ще стане и в Пловдив, заяви още тайният свидетел. Той твърди, че организацията "Ал-Уакф ал-ислами“ е основен спонсор за дейността на Ахмед Ахмед.

Показанията на тайните свидетели напълно потвърждават обвинителните тези на прокуратурата, че имамите се занимават с насаждане на омраза на религиозна основа и проповядват антидемократични течения. Досега обаче прокуратурата не може да докаже твърденията си с явни свидетели и доказателства.

Споделяне

Още по темата

Още от България