Властите в Ню Йорк забраниха сватба с 10 000 поканени

През април властите наредиха да бъде разпръсната масова траурна церемония на еврейската общност в Рокланд. Сн. Ройтерс

Властите в американския щат Ню Йорк забраниха провеждането на сватбена церемония, след като разбрали, че може да присъстват над 10 000 поканени, в нарушение на мерките за борба срещу коронавируса, обяви губернаторът Андрю Куомо на пресконференция в събота.

Шерифството в окръг Рокланд е информирало властите за огромна сватба, предвидена за понеделник в Уилямсбърг, в район, който не попада в червената, оранжевата или жълта зона на установените клъстъри на зараза от Covid-19.

"Уведомиха ни, че ще се състои. Направихме проучване и установихме, че информацията изглежда отговаря на истината. Ставаше дума за голяма планирана сватба, която щеше да наруши правилата за събирания на хора", обясни губернаторът Куомо.

Според Елизабет Гарви, съветничка на Куомо, на церемонията се предвиждало да присъстват над 10 000 души.

"Вижте, можете да се ожените, но не може да каните хиляди хора на сватбата си. Ще имате същия резултат в края на деня. Освен това излиза по-евтино", пошегува се губернаторът.

Според местни медии, сватбата е на ортодоксални евреи - общност, която наскоро протестира в Ню Йорк срещу въведените на място ограничения за борба с новата вълна на коронавируса.

Случаите на коронавирус отново нарастват в Ню Йорк и в предградията му, особено в квартали, където живеят множество ортодоксални евреи, а някои от тях обвиняват властите в заклеймяване, предаде Фрас прес, цитирана от БТА. През април, по време на карантината заради коронакризата, кметът на Ню Йорк нареди да се разпръсне масова траурна церемония на еврейската общност в Рокланд, което предизвика бурна реакция от страна на участниците.

Миналата седмица Куомо нареди затварянето на несъществения бизнес до края на месеца и ограничи посещаването на места за поклонение в тези квартали на 10 души. Училищата също затвориха врати.

Губернаторът каза, че тези мерки вече дават резултати.

През пролетта Ню Йорк беше епицентър на пандемията в САЩ с над 23 800 починали в града, преди да успее да овладее ситуацията с цената на строги ограничения.

Куомо обяви също, че от 23 октомври киносалоните в райони, където положителните проби за коронавирус са под 2 процента, ще бъдат отворени отново, но с максимален капацитет от 25 на сто, което прави по 50 души на прожекция.

Той обяви новата стратегия за борба с коронавируса в есенно-зимния сезон, наречена "улица по улица", съобщиха американски медии.

"През есента ще приложим микрокръстерна стратегия", каза губернаторът и допълни, че ситуацията ще се анализира улица по улица.

Имаме толкова подробни данни, които не можем да покажем, защото може да нарушим изискванията за личните данни, каза Куомо и допълни: "Знаем точно откъде идват новите случаи".

Споделяне

Още от Коронавирус