Властите в София ще разследват самолетната катастрофа в Северна Македония

Властите в София ще разследват самолетната катастрофа в Северна Македония

Следователи от Националната следствена служба ще водят разследването от българска страна на самолетната катастрофа в Северна Македония, при която загинаха четирима българи. Ще се проверява дали някой е повредил или е допуснал повреда на малкия самолет "Чесна", с който българите са пътували.

Следователите ще разпитат представители на ръководството на въздушното движение на Северна Македония, ще изяснят данните за силна турбуленция в района и за загубен контрол от пилота. Софийската градска прокуратура ще изиска информация относно назначените до момента експертизи от властите в Скопие и евентуално може да се помисли за назначаване на допълнителни проверки.

Преди няколко дни вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че ще бъде извършена ДНК експертиза на загиналото българско семейство в самолетната катастрофа. Това се налага, тъй като телата на четиримата са силно обгорели и не може да се направи разпознаване по друг начин.

Според досегашната информация загиналите са Георги Бощнаков, който имал различни бизнеси, сред които и рециклиране на вторични суровини, съпругата му Калина, която е била адвокат и дъщерите им на 18 и 14 години. Бащата е управлявал частния самолет с германска регистрация, който е летял от Охрид за София.

Поради лошите метеорологични условия пилотът е поискал да кацне в Скопие, но след кратко време е поискал разрешение да продължи към София, а малко преди да се изгуби връзката със самолета той съобщил, че е попаднал в силна турбуленция.

Останките от самолета бяха открити в сряда от спасителните екипи в местността Солунска глава. Това е най-високият връх на планината Якубица в централната част на Македония. Сред планинарите е известен с името Пъпа на Македония.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?