Властта се готви за финален щурм срещу "дупетата"

Властта се готви за финален щурм срещу "дупетата"

Властите смятат да нанесат решителен последен удар върху т.нар. дупета, както нашумяха през последните дни изрезките от колбаси, които се внасят от ЕС и се препакетират за продажба в България. На специална пресконференция в петък шефът на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) Йордан Войнов заяви, че ще предложи промяна в българското законодателство, с което напълно да се забрани продажбата на препакетирани изрезки от месни изделия. Това ще се прави в опит да бъде защитен българските потребители и български бизнес.

Той заплаши собственика на фирма "САФ Магелан" Георги Костадинов, който бе основната мишена на акция "Дупетата" с "изтриване от картата". От ветеринарния контрол заявиха, че в складове на ръководени от него фирми са открити обща 190 тона изрезки от колбаси, които не притежават необходимите документи и ще бъдат унищожени.

Не стана ясно обаче как точно ще забранят продажбата на изрезки от колбаси от една партида при положение, че самият Костадинов заяви, че търговията в ЕС с такива стоки е свободна.

Йордан Войнов уточни обаче, че заловената по време на акция "Дупетата" стока нямала основни документи за произход и именно поради причина тя няма да достигне до пазара. Той се зарече да започнат и проверки дали нерегламентирани "дупета" са влагани в смесите за производство на малотрайни колбаси в България. Войнов заяви, че Костадинов е нарушил правилата основно с пакетирането в една опаковка на месни изделия, произведени от различни предприятия в Германия и Италия.

"Това противоречи на европейските разпоредби, които забраняват пакетирането на изделия от различни партиди в един пакет. Това прави невъзможно проследването на стоката до производителя", заяви Йордан Войнов.

От НВМС заявиха, че акцията срещу фирмите на Георги Костадинов "САФ Магелан", "Анона" и "Камарко" е започнала след едновременни сигнали до тях и ГДБОП. Единият от сигналите е подаден от Асоциацията на месопреработвателите, които се явяват конкуренти на Костадинов.

Преди ден бизнесменът заяви, че през последните 6 години е внесъл 16 000 тона "дупета", а въпреки множеството проверки ветеринарният контрол не е открил никакъв проблем със стоката му. Той на няколко пъти припомни за въвеждането на стандарта "Стара планина" и очакваното поскъпване на колбасите по повод акциите срещу неговата стока. Костадинов заяви, че стоката му е с изрядни документи и ако бъде забранено пакетирането ѝ в България, той отново ще я внася, но пакетирана в чужбина.

От своя страна Войнов заяви, че Костадинов винаги се е движил "на ръба на закона". Той допълни, че лично го е глобявал, когато е оглавявал ветеринарно-санитарния контрол в София област. "Може да се каже, че той напусна областта заради мен", похвали се Войнов. Той обясни още, че през 2008 година Костадинов отново е бил глобен за липса на произход на стоката му.

Войнов заяви, че бизнесменът е поставял условия на ветеринарните власти в неформална среща. Това се е случило през май тази година, когато са били заловени 316 тона месо с изтекъл срок на годност.

"През май унищожихме в екарисаж 316 тона месо с изтекъл срок на годност. Самият собственик на фирмата е заплатил около 60 000 лв. за изгарянето на стоката. Той лично е изпратил емисари при мен. Касаеше се за 13 тона свински уши, за които също документацията не кореспондираше, като искаше тези уши да бъдат пуснати на българския пазар. Каза – пускаме тези уши и аз съм виновен. Срещата с него е била проведена в неформален вид с д-р Любомир Кулински (директор на ДВСК), а той е казал, че ние няма да правим експерименти с нашите потребители”, заяви Войнов, но уточни, че подкупи не са предплагани.

Шефът на НВМС заяви, че заради такива бизнесмени ЕС и Русия могат да затворят пазарите си за българските фирми. Поради тази причина борбата срещу тях била и в полза на бизнеса. Той обясни, че последният удар на ветеринарите бил откриването на 7 тона "дупета" в складовете в Пазарджик, които отново били на Костадинов. Войнов заяви, че изрезките изглеждали като подготвени за влагане в малотрайни колбаси. От Асоциацията на месопреработвателите обаче категорично отрекоха да влагат подобни продукти в изделията си.

"За мен този случай е криминален, но думата имат други органи", обяви Войнов за "дупетата". В рамките на едночасовата пресконференция той определи Георги Костадинов като "тарикат", "умряла лисица" и човек решил да прави "удара на живота си".

Шефът на службата заяви, че ще има проверка на ветеринарно-санитарната служба в Плевен за хора, които са укривали нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от България