Властта страда от управленска немощ, обяви Местан

Лидерът на ДПС предрича предсрочни избори, ако Борисов "не разсече националпопулисткия възел"

Сн.БГНЕС

Властта няма проблем с ДПС, но има проблем със своята управленска и реформаторска немощ, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова телевизия. 

"Ако не се разсече националпопулисткият възел, оплетен около врата на Бойко Борисов, предсрочните избори могат да се окажат необходимост до края на 2015 г. Любопитно ми е как идеите на крайните националисти ще бъдат вплетени в общата програма на европейска България", каза Местан, като уточни, че това не е нито закана, нито скрита ревност, а обективен анализ.

По негово мнение настоящата формула на властта ще продължава да генерира вътрешна нестабилност, а това не е условие за провеждане на политика на реформи.  

"Нито веднъж не чух да се коментира темата за преяждането с власт", отпрви упрек Местан. Той посочи, че реформаторите имат 23-ма депутати, а са със седем министри, докато ДПС са имали трима министри и 36 народни представители в предишния парламент.

"Българската гора е етнически прочистена"

Според Местан "в пълна мяра се изпълнява желанието на националистите, кадрите на ДПС да бъдат изтръгнати от властта". "Те са стигнали до ниво счетоводители, обикновени горски. Националистите могат да празнуват - българската гора е етнически прочистена", заяви Местан. 

Лидерът на движението определи като празни приказки твърденията, че останалите в средния и ниския ешалон стотина кадри от ДПС пречат на реформите. "Това е нелепо и празно дърдорене. Заради това празно говорене народът е възкликнал "Дрън, дрън, ярина", каза Местан. Лидерът на ДПС допълни, че преди да дойде това правителство, кадрите на ДПС във властта са били 400-500.

Въпреки всички тези негативни оценки ДПС желае успеха и на това правителство, и "това не е лицемерие, защото неуспехът се плаща от всички нас", каза Местан. Според него атаките срещу ДПС  идват заради това, че не се държи "талибанско опозиционно и самоцелно-опозиционно", а като отговорна опозиция.

Проблемите в управляващата коалиция вече са започнали, каза лидерът на ДПС и даде пример с гласуването на плоския данък, при което ДПС подкрепи ГЕРБ, докато партньорите в управлението не го направиха. Местан увери, че депутатите от движението ще гласуват в парламента съобразно собствената си политическа платформа. "Ако искат да се застраховат от риска да зависят от гласовете на ДПС, да се разберат помежду си", посъветва Местан.

Няма конфликт между Доган и Местан

В отговор на въпрос, той каза, че мечтата на политическите опоненти на ДПС е да има конфликт между него и Ахмед Доган, но такъв няма.

Коментирайки Делян Пеевски, Местан повтори тезата си, че за него трябва да се говори с езика на фактите, а не на внушенията. "Въпреки че той е най-проверяваният човек в тази държава, няма доказателства за негови незаконни действия", каза лидерът на ДПС.

Сатанизирането на Пеевски според Местан е част от цялостна стратегия на замяна на политически реалности с огрубените символи на доброто и злото.

"Ние не виждаме света непременно в черно-бели краски, той е по-сложен. За себе си дори, не мога да дам едноличен отговор, дали съм добър или лош човек. Трябва да сме по-скромни и смирени", каза Местан в отговор на въпрос дали Пеевски е от добрите .

Борисов се държи по-скоро като президент

Говорейки за все по-често появяващите се информации, че Борисов се готви за президент, Местан каза, че анализаторите, които твърдят това, имат право, защото в много случаи поведението му било по-скоро на президент, отколкото на министър-председател.

За лидера на ДПС най-важното, което Бойко Борисов е казал в последната година, е осъждането на Възродителния процес.

Споделяне

Още по темата

Още от България