Влезе в сила новият визов режим на ЕС за Калининград

Днес влязоха в сила новите правила за транзитно пътуване на руснаци през Литва до Калининградска област, анклав на Руската федерация с излаз на Балтийско море, заобиколен от териториите на Полша и Литва, предаде ДПА.

Досега руснаците пътуваха от Русия до Калининград и обратно без визи. Литва обаче отмени безвизовия режим с оглед влизането ѝ догодина в Европейския съюз и въведе за преминаващите през нейна територия руснаци т.нар. опростени документи за транзитно пътуване. Те се издават за срок от три години и важат за неограничен брой пътувания с лека кола, автобус или влак. Цената им е пет евро и се издават подобно на визите от литовските консулства в Русия.

По-сложно е издаването на документ за еднократно пътуване с влак. В този случай билетът трябва да се купи 24 часа преди тръгването и по електронен път да се поиска разрешение за транзита от литовските власти. Отговорът пристига в началната гара преди часа на тръгването на влака. При отказ стойността на билета се възстановява. Освен това при влизането в Литва пътуващият попълва и формуляр и чак тогава литовски чиновник му връчва във влака транзитния документ.

Новата система за пътуване се финансира от ЕС с около 12 милиона евро.

Европейският съюз е готов да обсъди с Русия възможностите за безвизвови пътувания на руски граждани в страните от ЕС и обратно, заяви шефът на представителството на ЕС в Русия Ричард Райт, който дойде днес лично в Калининград, за да се увери как функционира новият транзитен режим. Опростяването на пътуванията обаче е преди всичко въпрос на надеждност на документите, на борбата с нелегалната имиграция, организираната престъпност и наркотрафика, смята представителят на ЕС. Според Райт на сегашния етап би могло да се започне с подписването на договор за реадмисия между Русия и ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още от Свят