Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВМА скри документите за даренията на Делян Пеевски, ако изобщо ги има

4 коментара
ВМА скри документите за даренията на Делян Пеевски, ако изобщо ги има

В няколко поредни публикации "За истината" разследва даренията на депутата Делян Пеевски, направени от името на неговото дружество "Интръст" ЕАД към множество болници в страната от началото на епидемията от Ковид-19. Повод затова беше шумната медийна кампания, в която тези дарения бяха публично представяни като лични жестове на олигарха от ДПС.

Но въпреки множеството подозрения и въпроси около даренията, прокуратурата не намери основание да разследва законността на тези дарения и произхода на парите за тях.

Това беше задължително най-малко, защото по отношение на дарители и действителни собственици на дарители – юридически лица, които са известни политически личности, включително и депутати, се прилагат действия за установяване произхода на средствата им, източника на имущественото им състояние. Прилагат се и мерки за комплексна проверка.

"За истината" изпрати заявления по Закона за достъп до обществена информация до шест болници в страната. С тях поискахме да ни бъдат предоставени договорите за дарения, направени от "Инстръст" ЕАД, както и съпровождащата ги документация.

В рамките на установения от закона 14 дневен срок беше получен отказ от две столични болници – "Пирогов"и Александровска, както и от Университетската в Стара Загора. Останалите три – Военно-медицинска академия, областната болницата в Пазарджик и общинската в Казанлък – просто не отговориха.

След нееднократни разговори с пресцентъра на Военно-медицинска академия, от правния ѝ отдел, много след изтичането на срока за отговор, предоставиха седем договора за дарения, подписани с дружеството на Делян Пеевски "Интръст" ЕАД до 22 май тази година.

В писмо, придружаващо предоставените договори, се посочва, че общата стойност на даренията е 936 831, 80 лв., с които болницата е получила безвъзмездно тестове за диагностициране на COVID-19, респиратори, защитни костюми за многократна употреба и парични средства за еднократно подпомагане на персонала, работещ на първа линия в борбата с епидемията.

Освен договорите, получихме и обаждане от генерал-майор Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА с въпрос дали сме доволни от предоставената ни информация. Отговорът ни беше уточняваща молба по ЗДОИ от 10 юли, с което отново поискахме приложенията и приемо-предавателните протоколи към 7-те договора, както и всички останали придружаващи ги документи, ако има такива.

И както очаквахме – отговор не получихме.

Опитът на едно от най-големите и авторитетни лечебни заведения в страната да прикрие информация, която е напълно публична по смисъла на закона, отново хвърля сянка на съмнение, че около тези договори има проблеми.

Адвокат Лора Георгиева от Антикорупционния фонд, която е юридически съветник на цялото ни разследване, посочва, че Законът за задълженията и договорите въвежда специална форма за действителност на договорите за дарение на движими вещи (включително пари) и тя е писмен договор с нотариална заверка на подписите или чрез предаване.

Представените ни договори от ВМА са без нотариална заверка на подписите.

От тях не може да се установи и дали дарението реално е предадено на надарения, понеже в договорите е записано, че предаването и приемането на дареното имущество се удостоверява от страните чрез подписване на приемо-предавателен протокол, който описва точните му характеристики и количества.

Тези протоколи липсват, следователно остава неясно сключени ли са действителни договори за дарение и предадено ли е описаното като "дарено" имущество.

Липсват и документи, удостоверяващи стойността на дарението. Не са представени нито фактури, нито други документи за цената, на която дарителят е придобил респираторите, тестовете и защитните облекла преди да ги дари. Това обстоятелство, съчетано с липсата на информация за характеристиките на дареното имущество, повдига сериозни въпроси за начина, по който е изчислена стойността на даренията, посочена в договорите.

Единственият от 7-те договора, с който се даряват пари, е сключен с тежест:

"Парите да се използват за еднократно подпомагане на служителите на ВМА, работещи на първа линия в борбата с COVID 19 и да бъдат разпределени според волята и по начин, посочен от дарителя".

Така формулираното условие, според адвокат Георгиева, поражда няколко проблема:

Първо, разкрива лични данни на служителите и представлява намеса в кадровата политика на получилия дарението и заместване на неговата воля с волята на дарителя, който нито има, нито би следвало да има информация за натовареността, личните качества или други критерии, по които надареният би разпределил сумата между служителите си.

Второ – на дарителя се предоставя информация, която може да има статут на класифицирана или друга защитена от закона тайна от гледна точка на това, че болницата е военна и голяма част от лекарите имат военен чин.

Трето – с дарението към болницата на практика се прикрива дарението към отделни нейни служители, защото болницата само формално получава дарението, но не може да определи начина, по който да го използва. А дарението към физически лица се третира данъчно по различен начин спрямо дарението към болница, т.е. ако би дарил директно на лекарите, дарителят (Делян Пеевски, или, който и да е той) би следвало да обложи сумата на даренията с корпоративен данък. Върху сумите на даренията към държавни болници той не се дължи.

Четвърто, но съвсем не най-маловажно – паричните дарения на частна компания директно към лекари – военнослужещи повдигат въпроси, свързани с етични съображения и с евентуалното поставяне на персонала на ВМА във финансова зависимост, както и за възможно нарушение на Закона за отбраната и въоръжените сили, който въвежда доста рестриктивен режим по отношение даренията в полза на военнослужещи.

Протестите, с искане за оставка на министър – председателя Бойко Борисов и главния прокурар Иван Гешев изместиха от фокуса на общественото внимание всички други публични теми, които поставят неудобни въпроси или разкриват злоупотреби със средства от бюджета и европейските фондове.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е сред най-пошлите лица на българския преход и политическото задкулисие. Затова гражданите съвсем основателно заподозряха, че цялата медийна кампания около неговите дарения беше организирана с една единствена цел – да се изчисти публичният образ на олигарха, чието име протестиращите в цялата страна скандират заедно с това на Борисов и Гешев. Това прави още по-наложителна проверката на законността на даренията на Пеевски и произхода на парите за тях. Мълчанието на отговорните институции само ще потвърди подозренията, появили се в хода на това разследване, а именно – че даренията са съмнителни, недействителни и направени от рисков дарител.

*Mediapool публикува без редакторска намеса текста на Венелина Попова от сайта "За истината".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Stefan
  #4

  Вероятно е дал парите, консумативи те и апаратите, но не са документирани коректно поради немарливост и некадърност. Стойността пък вероятно е сметната едно към гьотере.... Но най-важното е произходът на парите.

 2. Тодор Тодоров_fb
  #3

  Това че г-н Пеевски е дарил средства по принцип е благороден жест. Как е изкарал тези пари мисля че не е ваше задължение да проверявате. А вие постъпихте ли благородно като него? ?

 3. QMTIKVA
  #2

  И да ги няма, ще си ги напишат.

 4. Bлaдo
  #1

  неква гнусна перачница са реализирали министър кАракОчаноф и миризливец пЭЭфски... ... за сметка на некъв болен и уплашен народец...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.