ВМРО агитирала на турски език на предизборна среща

ОИК-Пещера не откри нарушение в ромската махала в Пещера

Предизборната среща на д-р Пенев в ромската махала в Пещера в неделя

Националистическата партия ВМРО е агитирала на турски език на предизборна среща в Пещера. Човек от екипа на ВМРО е представил на турски език кандидата на партията за кмет на града д-р Николай Пенев в ромската махала "Едиверен" на 20 октомври 2019 г. Това става ясно от видео от срещата, качено във Фейсбук профила на Seri Bend.

На видеото, което е с продължителност повече от час, се вижда и чува как, докато ромите танцуват на песни на Орхан Мурад, общопрактикуващият лекар е представен на чужд език. Самият д-р Пенев не говори на турски език, а на български. Обещава на ромите, че няма да бутне нито една къща, разширение на махалата с общински терени и изграждането на подпорна стена над махалата, защото има свлачище (виж видеото след 15 минута - бел. ред.).

Веднага след разпространението на видеото във "Фейсбук", в понеделник общинският ръководител на ГЕРБ Десислава Костадинова подава жалба до Общинската избирателна комисия в Пещера за нарушение – използване на език, различен от българския за агитация.

Жалбата ѝ е отхвърлена от Общинската избирателна комисия в Пещера във вторник. Причината е, че в жалбата не е посочен нарушителя, който е говорил на чужд език. Освен това "не е посочено къде в публичното пространство се намира цитираният аудио - визуален материал, което следва да докаже и съответните твърдения", се казва решението на ОИК-Пещера. Затова комисията смята, че няма нарушения на изборните правила.

Междувременно, партия "Воля" на Веселин Марешки съобщи, че е сезирала ЦИК за медийни публикации, в които е изнесена информация, че ВМРО агитира на турски език в Пещера.

"Това е наглост - партия, която иска да бъде наричана патриотична, да погази именно това правило в предизборната кампания. Още повече, че същите тези псевдопатриоти се биха в гърдите как защитават изискването да се пропагандира само на български. Този случай още веднъж свали маската им, доказва, че са политически лъжци. Но най-важното е, че това е още едно доказателство за топлата връзка между ВМРО и ДПС", коментира лидерът на партията Веселин Марешки.

Към момента няма официален коментар от ВМРО по случая. Кандидатът им за кмет д-р Пенев написа във "Фейсбук", че не знае турски език – нещо, което никой не твърди. Той не коментира защо на предизборната му среща в ромската махала се е говорило на друг език освен на български.

Кандидатите за кмет на Пещера са четирима. Това са сегашният градоначалник Николай Зайчев от ГЕРБ, д-р Николай Пенев – подкрепен от местна коалиция, Йордан Младенов от БСП и Димитър Батаклиев от "Демократична България".

Николай Пенев е общопрактикуващ лекар и два поредни мандата общински съветник. Кандидатурата му за кмет на Пещера е подкрепена от местната коалиция ВМРО-БНД, СДС, ДБГ, БЗНС, АБВ, НФСБ. Той беше избран за председател на ВМРО-БНД в Пещера през 2017 г., след като тогавашният местен лидер Стефан Балабанов стана заместник-министър на вътрешните работи.

На предишните местни избори през 2015 г. д-р Пенев беше избран за общински съветник от ВМРО-БНД в Пещера. Патриотичната организация има общо трима общински съветници в 21-местния Общински съвет на Пещера.

 

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?