ВМРО организира бунт срещу поскъпването на тока

Националната електрическа компания (НЕК) е направила повече разходи от заложените в регулаторната рамка и това е една от причините за лошото финансово състояние на дружеството, заяви в неделя пред БНР председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

"Има допълнителни разходи, свързани с по-високите цени на електроенергията, закупувана от когенерацията, но това в никакъв случай не е обяснение за състоянието на компанията. Основният ни извод е, че са направени повече разходи от това, което е заложено в регулаторната рамка в началото на 2009 г. И инвестиционните проекти са натежали твърде много на състоянието на компанията", посочи Семерджиев.

Според него НЕК и електроразпределителните дружества трябва да сключат договори за продажбата на ток.

"Определено цени няма да има от 1 юли, ако нямат такива договори. Те трябва да имат такива договори. Не са стигнали до крайни решения, за да могат да подпишат договори. Това, разбира се, че е проблем, защото отговорностите се размиват. Не се знае кой за какво отговаря. Но в крайна сметка ЕРП-та са купували от НЕК енергията на цени, които са постановени от комисията", допълни Семерджиев.

Енергийният регулатор ще търси резерви в електроразпределителните дружества, за да може от юли токът да поевтинее.

Граждански и потребителски организации поискаха да имат достъп до закритите заседания на ДКЕВР. Според тях непрозрачният начин, по който регулаторът определя цените на тока, също провокира недоволството на потребителите.

Целта на поискания от гражданските организации контрол над работата на комисията е да може да се отговори на въпросите, които потребителите поставят, и които остават без отговор.

Протест срещу Е.ОН за готвеното повишение на тока

Междувременно ВМРО и граждански организации обявиха, че планират във вторник протест пред сградата на електроразпределителното дружество Е.ОН във Варна срещу искането на компанията за увеличение на цената на тока и надписването на сметки.

Целта на протеста е да покажем на Е.ОН, че не сме съгласни с увеличение на цената на електроенергията, заяви зам.-председателят на местната организация на ВМРО Костадин Костадинов.

Според него в момента в България се плаща най-скъпият ток в Европа.

Костадинов коментира, че при искане за увеличение на цената на тока по закон дружествата са задължени да представят публичен отчет, съдържащ подробна информация за направените инвестиции от компаниите, какъвто до момента няма.

ВМРО настоява за публикуване на сключените от правителството "Сакскобургготски" приватизационните договори на елкетроразпределителните дружества. Според Костадинов, ако договорите са сключени в ущърб на държавата, трябва да бъдат развалени, а ако са в неин интерес на държавата, но дружествата не ги спазват, те трябва да понесат последствията. По думите му правителството трябва да разсекрети и разследва приватизационните договори в енергетиката.

От ВМРО заявиха, че трите електроразпределителни дружества дължат на държавата около 380 милиона лева дивидент от приватизацията им досега. Твърдението им, че не са плащали, защото са реинвестирали средствата, е в разрез със закона, защото той го забранява, посочи Костадинов.

Дянков: Още миналия юни казах, че БЕХ трябва да се разформирова

Вицепремиерът Симеон Дянков от своя страна коментира пред БНР, че правителството е дало няколко месеца на Българския енергиен холдинг (БЕХ), "за да покажат, че могат да се реорганизират и да направят нещо добро за българския народ."

"Това не стана. И се радвам, че в петък кабинетът реши най-после да премахне тази паразитна структура", каза Дянков относно решението за закриване на енергийния холдинг.

По думите му "тази паразитна структура е създадена от тройната коалиция, за да извлича пари от енергийния сектор и да ги извлича всъщност от всички нас - от тези, които използваме енергия, това са и бизнесите, и всичките домакинства." Според Дянков БЕХ е доказала своята неефективност. "Още миналия юни аз казах, че това е една от десетте най-важни мерки на новото правителство."

Споделяне

Още от Бизнес