ВМРО призна: Блокадата на границата беше пресилена

Залогът за формирането на правителство не били само министерските постове

Ангел Джамбазки

ВМРО призна, че спорната блокада на българо-турската граница в дните преди изборите, в която участваше, е била "пресилена" и "непремерена".

Няколко дви преди изборите "Обединени патриоти" организираха шумна блокада на българската граница с Турция до ГКПП "Капитан Андреево". Освен че спираха превозни средства, по време на акцията "патриотите" с груб тон отпращаха възрастни жени с българско гражданство, дошли да гласуват у нас от Турция.

"От гледна точка на ефекта – недаване на възможност на Ердоган да има свои представители в българското Народно събрание – действията бяха оправдани, но те бяха пресилени в някои моменти, категорично, и непремерени", заяви пред БНР в неделя един от най-активните участници в блокадата – евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Той призна, че подобни кампании не са начинът и че в дългосрочен план това няма да работи.

В четвъртък и Софийска градска прокуратура обяви, че започва проверка за престъпление против политическите права на гражданите, защото е получила множество сигнали заради недопустими действия срещу български граждани и направен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права.

"Прокуратурата нека проверява, да установи фактите и да им даде правна квалификация. Но има и един друг, чисто правен аспект този въпрос – въведеното от Изборния кодекс задължение на българските граждани да гласуват. Е, добре, като са длъжни да гласуват, как да им пречим те да се върнат и да гласуват в България? Това, което се разигра на границата на 24-и март има три аспекта: правен, политически и чисто човешки. Да демонстрираш сила на очевидно по-слаби от теб едва ли е много мъжка постъпка. Чисто морално и чисто човешки подобни действия са недопустими", коментира пред БНР и бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Според Ангел Джамбазки обаче блокадата е провокирана от опита за грубо вмешателство във вътрешните работи на България чрез действията на Турция в подкрепа на ПП ДОСТ.

"На границата забелязахме много лица, които чистосърдечно си признаваха, че екскурзията им е платена от ДОСТ, за да гласуват за ДОСТ, а това малко или много е открито купуване на гласове", посочи евродепутатът. По думите му тези хора са получили облага за гласуването за определена политическа партия, което е нарушение на Наказателния кодекс.

По думите на Пламен Киров България не се е защитила достатъчно мощно срещу намесата във вътрешните си работи, а турският посланик е трябвало да бъде обявен за персона нон грата.

Според Ангел Джамбазки, за да се предотвратят подобни проблеми вбъдеще, трябва да се отнеме възможността за гласуване при двойно гражданство, да се въведе уседналост, гласуване само при плащане на данъци в България или други подобни мерки.

Междувременно, от партия АБВ съобщиха, че започват подписка за свикване на референдум по повод упражнаването на избирателни права от лица с двойно гражданство. "Целта e страната ни да гарантира реципрочни отношения и спазване на закона в държави извън ЕС, в които е забранено двойното гражданство и там българските граждани да не могат да гласуват", заяви Румен Петков в Бургас, цитиран от БНР. Той уточни, че конкретният въпрос за бъдещия референдум все още не е формулиран.

"Ще проучим, разбира се, детайлно проблема с възможното двойно гражданство в Турция, както и в други страни извън членството на държавите в Европейския съюз. Ще предприемем тези действия, за да ограничим възможността не с популистки хватки и противозаконни действия", каза Петков.

По информация на ЦИК прокуратурата е започнала проверка по сигнал на АБВ за незаконно участие в изборите на партиите ДОСТ и "Воля", допълни БНР.

Същинските преговори за съставяне на коалиция между "Обединените патриоти" и ГЕРБ все още не са започнали, каза още Ангел Джамбазки, въпреки че в края на миналата седмица бе проведена неколкочасова среща между коалицията и партията на Бойко Борисов.

Според Джамбазки в преговорите не става въпрос за министерски кресла.

"Уточнени са нещата, които би трябвало според нас да бъдат част от една бъдеща управленска програма, ако се стигне до това. Въпроси, свързани с доходи, със сигурност, с външна политика, с предстоящо председателство, и трябва да се намерят рамките, в които тези въпроси да бъдат превърнати в една бъдеща управленска декларация, под която да бъдат сложени подписи. Ако ме питате дали говорим за министерски кресла - не, не говорим за министерски кресла", каза зам.-председателят на ВМРО.

Споделяне

Още от България