Водачът на ИД Абу Бакр ал Багдади се e преместил в Либия

Абу Бакр ал Багдади, сн. ЕПА/БГНЕС

Главатарят на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади се премести в Либия. Това съобщи във вторник иранската агенция ФАРС, цитирана от ТАСС.

"Багдади се изсели от Турция в Либия, за да се скрие от иракското разузнаване, което се мъчи да го залови. Досега той няколко пъти се е местил от Ирак в Сирия и обратно", се казва в съобщението на ФАРС.

През октомври Ал Багдади бе ранен при атака на иракски бойни самолети срещу автомобилна колона и откаран в сирийския град Ракка, където претърпя операция. Хирурзите спасиха живота му, но нямаше как да му осигурят подходящо лечение. Тогава главатарят на ИД "бе откаран в болница в Турция, а операцията по извозването му бе ръководена от служители на ЦРУ на САЩ", твърди иранската агенция.

За последен път - през ноември, водачът на ИД се премести от сирийското градче Албу Камал в Мосул, главен град на иракската провинция Ниневия, превзет от терористите миналото лято, а оттам - пак в Турция. Сега, по данни на ФАРС, Ал Багдади е пристигнал в либийския град Сирт, контролиран от джихадистите, уточнява ТАСС.

Споделяне

Още от Свят