Водачът на военния преврат в Тайланд поиска избори и нова конституция

Водачът на военния преврат в Тайланд поиска избори и нова конституция

Лидерът на извършения във вторник военен преврат в Тайланд генерал Сонтхи Буняратглин обяви, че името на новия премиер на страната ще стане ясно до две седмици, предаде в сряда ББС.

Генералът, който мюсюлманин и приближен на кралската фамилия, твърди, че лошото управление на правителството е причина за извършването на преврата и че действията на армията са били в интерес на народа.

Той отрече, че целта на завземането на властта е да му осигури лично постоянна власт, като увери, че ще предаде управлението на страна след две седмици, когато бъде определен нов министър-председател.

Буняратглин каза, че лидерите в преврата също ще бъдат разглеждани като евентуални кандидати за поста, докато не се проведат нови избори, които ще бъдат насрочени за след година.

В изявление, излъчено по държавната телевизия, е било заявено, че превратът и неговият ръководител са получили одобрението на краля, въпреки че монархът все още не е обявил публично своята позиция.

“За да има мир в страната, кралят назначи Буняратглин за ръководител на съвета за административните реформи”, се казва в изявлението. В него се призовава гражданите да запазят спокойствие и да спазват заповедите на Буняратглин.

Превратът бе извършен късно във вторник, когато министър-председателят Таксин Шинаватра участваше във форум на ООН в Ню Йорк.

Превратът е резултат от нарастващото напрежение през последните месеци, през които имаше силен политически натиск Шинаватра да напусне поста си. Новите избори са насрочени за ноември, след като съдът определи последният вот през април като противоконституционен.

Според генерала, водач на преврата, ще бъде избрано нов парламент, който да състави нова конституция.

Той обясни, че премиерът Шинаватра е добре дошъл да се върне в страната, но предупреди, че срещу него ще бъдат повдигнати обвинения за корупция.

За момента обстановката в Тайланд остава спокойна и няма прояви на насилие, коментира ББС. Няма и отражение на туристическата дейност, която в страната е особено силно развита.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?