Водата в София поскъпва на два етапа

Водата в София поскъпва на два етапа

Цената на водата в София ще се увеличи от 1 юли, като е възможно в края на годината да има още едно поскъпване. Това коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ДКЕВР Константин Шушулов във вторник по повод изявленията  на концесионера “Софийска вода” ден по-рано, че е склонил от април ВиК-услугата да стане 90 ст./куб. м без ДДС, при положение, че след местните избори скочи до предвидените 1,02 лв. без ДДС за кубик.

Шушулов каза, че бизнес-планът на дружеството е одобрен и окончателното решение за цената най-вероятно ще е за 90 ст. без ДДС, като редуцирането на предложената от концесионера тарифа от 1,02 лв. е редуцирана, защото ДКЕВР не може да включи кредит, който още не е отпуснат. Ако парите бъдат предоставени в период до шест месеца, е възможно в края на годината да има още едно поскъпване – вече до исканите от “Софийска вода” 1,02 лв.за кубик, обясни шефът на регулатора..

В понеделник пред комисията по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет (СОС) представителите на общината в борда на “Софийска вода” съобщиха, че дружеството вече е представило пред ДКЕВР писмени искания амортизациите по ВиК - мрежата да влязат в ценообразуването на водата.

На този етап амортизациите на мрежата не се отчита в цената на водата и разходите за ремонти се отчитат като инвестиции от страна на концесионери.

Голяма част от общинските съветници намериха исканията на “Софийска вода” за справедливи. Атанас Тасев (НДСВ) дори обясни, че е напълно възможно концесионерът да обяви, че след като активите са общинска публична собственост и разходите по тях не се отчитат в цената на водата, да представи сметките си пред СО и да поиска тя да ги поеме.

Ако аморатизацията се отчете във водата това най-вероятно ще стане в рамките на исканата цена от 1,02 лева без ДДС.

Проф. Шушулов коментира във вторник, че ще бъде назначена експертиза за целесъобразността на искането за включване на амортизационните разходи.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?