Воден от ГБС консорциум ще довърши новата сграда на държавната Банка за развитие

Воден от ГБС консорциум ще довърши новата сграда на държавната Банка за развитие

Довършването на строежа на новата сграда на държавната Българска банка за развитие на жълтите павета в София ще бъде възложено на консорциума ДЗЗД "София”, воден от фирмата на Симеон Пешов "Главболгарстрой" АД (ГБС). Това съобщиха от банката в четвъртък.

В бъдещия изпълнител на проекта влизат още "Понсстройинженеринг” ЕАД, "Ултрастрой” ЕООД и "Строй-Консулт Мениджмънт Груп”. Тяхната оферта е предпочетена заради най-ниската предложена цена и най-кратките срокове за довършване на сградата, която вече бе разрушена така, че да се запази само фасадата, тъй като зданието е паметник на културата.

Проектът е за общо 14 277 674 лева без ДДС, което включва изграждането на надземна част с шест етажа и три подземни нива. В цената са включени всички довършителни дейности, включително и базово обзавеждане. Общата разгърната площ на обекта е 6 127 кв. м. Очаква се сградата да бъде завършена през февруари 2016 г.

В тръжната процедура са били поканени да подадат оферти 12 компании, като девет от тях са заявили готовност за участие. В крайна сметка обаче две компании са подали индивидуални оферти, а четири подават оферта като ДЗЗД "София" и точно те са избрани.

Оригиналната двуетажна сграда е построена през 1880-1881 г. по проект на чешкия архитект Адолф Вацлав Колар, работил по първия градоустройствен план на новата столица София. След 1944 г. сградата се използва последователно от Стопанския съвет на Министерски съвет, БТА, София Прес, Българските въздушни линии ТАБСО, Централния кооперативен съюз и др. по-късно в нея е населена Българската банка за развитие.

Реконструкцията ѝ започва през 2007 г., когато експертиза установява конструктивни проблеми и се препоръчва събарянето на сградата с условие да се запази уличната фасада. Същата година е изработен и архитектурният проект за реконструкцията на сградата от дружеството "Тилеви Архитекти" ООД.

През февруари 2013 г. започва разрушаването на сградата от фирмата "Арго Груп".

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?