Водещата комисия по закона за партиите подкрепи ветото на президента върху него

Водещата комисия, подготвила закона за политическите партии, подкрепи в четвъртък ветото на президента върху два от текстовете в закона. Председателят на комисията по въпросите на гражданското общество Емил Кошлуков напомни, че различният режим на регистрация на парламентарните и извънпарламентарните партии, оспорен от Първанов, не е идея на комисията, а се появи при окончателното гласуване на закона в пленарната зала.

Президентът върна закона заради изключването на парламентарните сили от новия режим, по който всички политически партии в страната се задължават да се пререгистрират за следващите избори, доказвайки поне 5000 реални членове.

С гласуването си днес депутатите се съгласиха с мотивите на държавния глава, че с тези текстове политическите формации се поставят в неравностойно положение. Девет народни представители подкрепиха ветото. Против нямаше. Единствен Пламен Кенаров от парламентарната група на Народен съюз се въздържа. След поправката в закона, която ще уеднакви условията и за парламентарните, и за извънпарламентарните партии, БЗНС-НС ще трябва да се бори за името си с още 17 партии с идентично име.

Поправката вече е включена в програмата на парламента за тази седмица и е възможно да бъде гласувана още утре, преди парламентарния контрол.

В подкрепа на президентското вето се обявиха още в началото на седмицата управляващите от НДСВ и ДПС, заради които всъщност бяха прокарани оспорените текстове в преходните и заключителните разпоредби при второто четене на закона.

Тогава най-притеснени от пререгистрацията бяха депутатите от ДПС заради конкуренцията за името с НДПС на Гюнер Тахир. Ако се стигне до спор, ще решава съда, а последна инстанция е оглавявания от Иван Григоров Върховен касационен съд, от чието решение се притесняват хората на Доган. Именно депутатите на Доган водиха до последно закрити консултации и на финала мнозинството в НС промени изненадващо текстовете за пререгистриране, които в първия си вариант не предвиждаха изключение за парламентарните партии.

Във вторник обаче, след първото за 2005 г. заседание на ръководството на ДПС зам.шефът му Лютви Местан потвърди, че ако се наложи, движението ще подкрепи президентското вето. "За ДПС не е никакъв проблем да представи списък от 5000 членове за нова регистрация, ние ще бъдем открити и ще работим за постигане на общо съгласие между всички политически сили, включително ако се наложи за подкрепа на президентското вето," заяви тогава Местан и определи като не съвсем коректни упреците, че решението за служебна регистрация на парламентарните политически сили е идея само на ДПС. "Ние имахме такова виждане, но в доста по-редуциран вариант - това да се отнася само за парламентарно представени политически сили, които са участвали в предизборна кампания, регистрирани са за участие в парламентарни избори или имат достатъчен брой депутати за регистриране на парламентарна група," обясни депутатът.

Крайният вариант предвиждаше от регистрация да се освободят и партиите, участвали в предизборна коалиция и вкарали поне един депутат в 39-я парламент.

Зам.председателят на НДСВ Валери Цеков пък не отговори конкретно на въпроса защо управляващите са предложили текста, предизвикал ветото на Георги Първанов. "Ще подкрепим ветото, за да оборим съмненията на малките партии за заговор срещу тях от страна на големите," каза също във вторник Цеков.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?