Водопроводите стават малки ВЕЦ-ове

Всяка област ще има една цена на водата

Снимка: БГНЕС

Водопроводите стават малки ВЕЦ-ове. Всяка област ще има една цената на водата, а не както сега съществуват над 52 тарифи в цялата страна. Няма да има единна водна компания по подобие на НЕК, а ще се направи дирекция “Водна инфраструктура” в Министерството на регионалното развитие, която ще отговаря за този сектор. Това предвижда стратегията за водния сектор до 2035 г., която се пише вече трета година.

Необходимите инвестиции за модернизиране на ВиК-мрежата се оценяват на около 40 млрд. лв. до 2035 г., като цената на кубик вода ще мине 10 лв. Това стана ясно от представянето на документа от заместник министрите на околната среда Ивелина Василева и на регионалното развитие Добромир Симидчиев пред парламентарната комисия по околна среда в четвъртък.

Довеждащите водопроводи като мини ВЕЦ-ове

Стратегията предвижда и използването на потенциала на водопроводната мрежа за производство на електроенергия. Има засилен интерес в тази област от страна на инвеститори, като такива проекти вече са реализирани, каза Симидчиев в отговор на въпрос на депутат.

Над 36 млн. лв. за секторни ВиК-стратегии и планове

Над 36 млн. лв. ще бъдат похарчени за писане на секторни ВиК стратегии и планове. От тях 12 млн. лв. се отпускат по оперативна програма “Околна среда” за стратегическо планиране и укрепване на капацитета на структурите за реформиране на водния сектор.
Още


Такива ВЕЦ-ове се изграждат на довеждащите водопроводи, като се монтират малки турбини, като използват водата за производство на ток, който продават на НЕК. В София има осем потенциални места за изграждане на малки хидроцентрали по водопроводната мрежа, но досега общината не се е възползвала от тази възможност поради липса на средства. В същото време не ги дава на частен инвеститор. ВиК- Благоевград например вече е изградило малки ВЕЦ-ове.

Цената на водата ще се определя на регионален принцип

Министерството на околната среда и водите се е отказало от идеята за единна цена на водата, която да се определя от съвет на министрите, каквато идея беше лансирана миналата година.

Последно цената на водата ще се определя на регионален принцип, каза зам.-министър Василева. Идеята е във всяка област да има един оператор и съответно една цена на водата, т.е. 28 цени за населението, допълни зам.-министър Симидчиев. В момента  има 52 ВиК- дружества, като някои имат по повече от една цена на водата, посочи той.

Цената на водата в различните региони в момента варира от 0.50 лв. за кубик до 2.50 лв., казаха от Министерството на околната среда. След като се направят инвестиции в мрежата, цената ѝ обаче ще расте.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), а не съвет на министрите, ще остане да определя цената на водата, предвижда още стратегията. ДКЕВР ще отчита и направените инвестиции за подобряване на мрежата, което ще доведе до поскъпване на услугата в бъдеще, стана ясно по време на дискусията. Досегашният опит от изградените около 15 пречиствателни станции за отпадни води по ИСПА също показва това.

Водната инфраструктурата става изцяло публична собственост – държавна или общинска. Това ще се регламентира с промени в Закона за водите. Чрез договори тя ще бъде отдавана на операторите (ВиК дружествата) за управление.

Регистър на мрежата

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще се създаде дирекция "Водна инфраструктура”, предвижда още стратегията. Идеята е тя да направи електронен воден кадастър за ВиК-мрежата, напоителните системи, язовирите, хидроенергийните съоръжения, предпазването от наводнения – всичко, което влиза във водната инфраструктура, ще се събере на едно място, обясни Симидчиев. По думите му това трябва да стане до края на годината.

Новата дирекция ще създаде чрез преструктуриране на няколко от сегашните в министерството, като раздуване на щата няма да има, каза зам.-министърът на регионалното развитие.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?